ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Днес Кръстителят Господен, великият Йоан, е между всички нас”

08 януари 2014 13:14, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

В тежки и трудни дни за град Варна, в деня на св. Йоан Предтеча Господен Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно с духовенството на катедралния храм „Св. Успение Богородично” отслужиха света Литургия.

В религиозния живот на християните от епархията духовенството се уповава на всемогъществото на Бога и тя действа чрез помощта на благодатта. Колкото повече човек съзнава, че не може със собствени сили да постигне вечно спасение, и колкото повече препятствия възникват по пътя на надеждата му за всяка нова година и не само на празници, толкова повече той укрепва упованието си и в Божията помощ и прибягва към съдействието на Божията благодат.

Десетки варненци са изпълнили храмовото пространство. Към всемогъщата помощ за спасение вярващите бяха отправили своя поглед към духовенството и йерарха си. Укрепи ги неговото слово, което се основаваше на разкриване смисъла на човешкия живот, защото Бог е човеколюбив и иска да привлече човека към Себе Си, да го приобщи с изобилните блага на отеческата Си обич и да достигне най-висшето благо - пълнотата на живота и съвършенната духовност. Негово Високопреосвещенство заедно с духовенството и миряните се помолиха пред чудотворната икона „Пресвета Богородица - Геронтиса”.

 

С Л О В О на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан:

„Всечестни отци, обични в Господа братя и сестри. След като видяхме утрената звезда, която предвъзвести изгряването на Слънцето на правдата и идването на Богомладенеца, Господ Иисус Христос, безспорно, че ние се вгледахме в един светъл образ, който затвори страниците на Ветхия завет и който бе роден от благочестиви родители и бе най-праведният човек в онова време, в онова старозаветно общество. Образа на свети Йоан, Предтечата и Кръстителя Господен. Той започва своето слово така: „Покайте се, защото се приближи царството небесно”. Тогавашните юдеи се надяваха действително да срещнат Месия. Но те го възприемаха като земен цар, който щеше да дойде и да избави тях от римското владичество и да се възцари израилският народ, да бъде отново непобедим и пръв между народите.

Неслучайно проповедта на свети Йоан започна с думите „Покайте се…”, защото трябваше да се приеме царството Божие, Царството небесно, и трябваше да се разбере от онези хора, че точно чрез покаяние се влиза в това царство на Бога и чрез това чувство да се приготви пътят на Господа, по думите пак на свети Йоан: „Прави правете пътеките Му”. Неслучайно пък и проповедта на Господ Иисус Христос започна с: „Покайте се и вярвайте в Евангелието”. И ако свети Йоан благовестеше за царството Божие и не всички го разбираха тогава, защото беше необходимо образно да се изрази тази представа във великия духовен смисъл в своето съдържание, и все пак тези, които тръгнаха след него, той ги кръсти с покайното кръщение в река Йордан. Онзи човек, който не беше подстригвал косите си от своето рождение, онзи човек, който ходеше с власеница и кожен пояс, който беше аскет по душа и дух, и в загорялото му лице се виждаше изнуреността от подвига - постен и молитвен. И който като пророк винаги свидетелстваше за Христовата истина и изобличаваше тогавашното фарисейско и садукейско общество. Той бе неразбран сред своите си. Но изпълни най-важната мисия, начерта пътя на Господа: „Ето Агнеца Божий, Който взема върху Си греховете на света”. Затова и спасителните думи бяха: „Дойдете вие, благословените от Отца Ми, и наследете царството”.

Днес се призоваваме именно с думите на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен, с тези думи да почувстваме Царството Божие. А Господ казва: „Царството Божие вътре във вас е”. Да отпадне всяко зло от душите ни, да отхвърлим греха, който лесно ни омотава. Да видим и нашата действителност - днес и сега. Как започва една година от нашия живот. Безспорно е, че тя започва с църковното благословение, чрез преддверието на Царството Божие в светата Църква. Събрани всички в нея, с единомислие и мир посрещайки Богомладенеца, вгледахме се в Кръстилия се, в Господ Иисус Христос, Който възрастваше до Своето тридесетгодишно съзряване, за да тръгне на обществена проповед.

Този глас на светата Църква за някои си остана глас в пустиня, гласа на викащия в пустинята, както беше и гласът на свети Йоан. Защото толкова злини спохождат този град, че е удивително! Да се замислим какво се случва само за два дни, три жестоки убийства на млади хора, породени от завист, користолюбие, ненавист, мъст, злоба, онова, което не са плодовете на Светия Дух. Напротив, това е онова, което иска бащата на лъжата, който по думите на светия апостол евангелист Марк, „…като рикащ лъв обикаля и търси кого да погълне”. Да, ние разбираме, че злото няма битие, но пределно ни е ясно, че то е много силно организирано”. И това е негова отличителна черта. В тази изключително силна организираност то действа в света. И жалко, че млади хора, или които и да са те, са посегнали на своите ближни и са прекратили живота им и си мислят, че с това сторват Богу служба.

Необяснимо е как може толкова много да бъдем разделени в днешно време! Гласът на злото никога не е замлъквал. По времето на свети Йоан Кръстител, по времето на свети Йоан Златоуст, по времето на свети Йоан Богослов злобни гласове винаги е имало, убийства винаги е имало, но трябва да преценим за какво си струва да умрем. Дали като невинни жертви, породени от човешката злоба и ненавист, или заради вярата си, опазвайки нейната чистота и високата нравственост на нашето общество. Тъй годината започва не добре в чисто морален и духовен смисъл и новините, които изобилстват в българските медии са свързани с тези злощастни събития.

Но днес е Ивановден. Днес Кръстителят Господен, великият Йоан, е между всички нас. И той очаква да възприемем неговия глас. Очаква да възприемем живота му. И да бъдем готови духовно да посрещнем Спасителя Христос, Който чука на нашите врати, на вратите на нашите сърца. Той чука и понякога ние ги държим затворени, но дали ще ги отворим, зависи само и единствено от самите нас и от нашето свободно разположение на волята ни. И всички ние днес се призоваваме чрез гласа на нашата обична майка - светата Църква. Отворете вратите на сърцето и душите си, за да приемете Богочовека Христос и онзи, който Го благовести и начерта пътя Му - светия пророк и кръстител Йоан.

В днешния ден множество именници украсяват своето житие с това име. Благопожелавам на нашите височайши именници, в лицето на господин кмета на град Варна, в лицето на г-н областния управител на област Варна, в лицето на председателя на Общинския съвет на гр. Варна, които носят това име, и дълбоко се надявам житието им да бъде по името им! Сега всички погледи са вперени в тях, защото от тях зависи съдбината на този град.

Сега всички погледи са вперени и в нас, защото хората се надяват на молитвата и гласа на светата Църква. Днес двама духовници в този град честват и своя имен ден. Иконом Иван Илчев и протойерей Иван Станимиров, дългогодишни служители на митрополитската катедрала. Благопожелавам им здраве и духовни сили и безбедно служение!

На всички вас, обични в Господа братя и сестри, благопожелавам от все сърце да възприемете смисъла на Йоановия празник, смисъла на Ивановия ден, смисъла на онова преобразяване духовно, към което свети Йоан многократно ни призовава във всички страници на светото Евангелие. Да бъде не само осмислен, да бъде призивът му възприет, да променяме живота си, да се стараем религиозното образование да заеме нормалното, полагащото му се място в българското училище и българските училища въобще. Нещо което е било преди 9 септември 1944 г. и не е нещо като новизъм, който трябва сега да възприемаме. Погледнете онези по-стари общества на нашите баби и дядовци, които във времето на атеизма може да бяха двама и трима или малко повече, но те запазиха вярата ни. И те знаеха кой е свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен... Повярвайте, че онези хора, които вдигнаха чук или нож, пистолет или каквото и да е оръжие, ако знаеха житието на свети Йоан, нямаше да го сторят. Най-малко щяха да имат страх от Бога или ако не страх от Бога, то поне срам от хората. Ако нямаш срам от хората и страх от Бога, това е действителността извън преддверието на царството Божие. Това ние не можем да приемем, не приемаме и категорично заклеймяваме! Никой няма право да посяга на живота на ближния, в най-грубо нарушаване на десетата Божия заповед и на тази, която свидетелства: не убивай! Така или иначе, това се е случило.

И ме запитаха: нещо няма ли да стори Църквата и да се помоли за тези хора? Разбира се, че Църквата се моли повседневно, всеки ден в тези храмове се отслужва света божествена Литургия. Светата Евхаристия - какво по-важно от това да се приобщим с Тялото и Кръвта Христови? Има ли по-велико чудо от това? Но все пак ние ще възнесем една молитва за избавяне от всяко зло. И Бог да пази този град и светата Църква. И ще се помолим пред чудотворната икона "Геронтиса", тук донесена от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, в което донасяне участвах и самият аз. За което благодаря на Бога!

Благопожелавам ви да загърбите всяко зло. Аз не се съмнявам във вас, защото вие сте тук в оградата на Христа, моят глас е насочен към тези, които са отвън, които в днешния ден няма да влязат в този храм или в който и да е било Божи дом. Дошло е време, когато ние трябва да отидем при тях и да им речем за подвига, делата, мъжеството на светия пророк и кръстител Йоан, за събитието на Богоявлението и за всичко онова, което изживява светата Църква всеки Божий ден. Разтваряйте църковния календар!

И тъй, обични в Господа братя и сестри, поддържайте се един друг. Помнете думите на свети апостол Павел: „Доколкото ви е възможно, бъдете в мир с всички човеци. И Бог на любовта и мира ще бъде с вас”. И думите на същия апостол: ”Винаги желайте доброто и един другиму и на всички”. Или думите на свети апостол Петър: „Докато имате време, вършете добро”.

Божието благословние да бъде върху всички нас! Амин!

Честит Ивановден, честитя всесърдечно на всички именници и им желая здраве и дълголетие! Чистосърдечно и искрено благодаря на председателя на настоятелството на храма - високоблагоговейния иконом Божидар Янакиев, на всички братя свещенослужители, на именниците, на дяконското съсловие, на всички четци и певци, на Божия народ, на църковното настоятелство, на хора и неговия диригент и на целия Божий народ, който е тук и който е в пределите на Варненска и Великопреславска епархия, честит Ивановден! За много и много благословени години!”

~~~

Галерия снимки от празника можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

 

 

.

Записал: Петко Колев

 

 

Снимки

Ивановден във ВарнаИвановден във Варна
« предишна новинаследваща новина »