ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление и освещаване на водите на река Дунав в град Русе

08 януари 2014 16:16, Русенска митрополия
Богоявление и освещаване на водите на река Дунав в град Русе

На 6 януари светата ни Църква отбелязва един от най-древните християнски празници – празника Богоявление (Теофания). Той възпоменава едно от най-важните евангелски събития – започването на обществената проповед на Господ Иисус Христос. На този ден станало и първото явяване на трите Лица на Света Троица – Отец, Син и Свети Дух.

На този празничен ден в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, бе отслужена св. Василиева литургия от високопреподобния архимандрит д-р Виктор, протосингел на Русенска митрополия, в съслужение с енорийското духовенство и свещеници от епархията: ставр. ик. Минко Казаков и ик. Георги Георгиев - енорийски свещеници при катедралния храм, ставр. ик. Кънчо Кънев – председател на храм „Св. Богородица” в Русе, свещ. Милен Цветков – председател на храм „Св. Петка” в Русе, и протодякон Кирил Синев.

Храмът беше изпълнен с богомолен народ, сред които и много млади хора. Проповед произнесе секретарят на митрополията Ангел Младенов. Много вярващи се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Тази година Богоявление се падна в понеделник, затова се отслужи св. Василиева Литургия. Според Типика тази Литургия се отслужва, когато празникът се падне в неделя или понеделник.

След края на богослужението се извърши лития, водосвет и освещаване водите на река Дунав с традиционното хвърляне и изваждане на кръста.

Литията излезе от храма и, преминавайки през централната част на града, се насочи към реката. Пред храма в шествието се включиха представители на държавната и местната власт: областният управител на Област Русе – Венцислав Калчев, кметът на Русе - Пламен Стоилов, депутати и общински съветници. Те целунаха ръка на Негово Високопреподобие и го поздравиха за празника.

На определеното за Великия водосвет място, близо до водите на река Дунав, беше издигнат специален подиум, а пред него бяха строени военни формирования от Русенския гарнизон за традиционното освещаване на бойните знамена.

Водосветът беше отслужен от архимандрит д-р Виктор в съслужение със свещеници от всички градски енории. Реч произнесе областният управител Венцислав Калчев. Поръсени бяха знамената и военнослужещите.

След това в лития всички свещенослужители се насочиха към понтон, където чакаха приготвени желаещите да извадят кръста от водите на голямата река. Тази година участниците в надпреварата бяха 15 души. Архимандрит Виктор хвърли кръста в буйните води на реката, които на този ден бяха покрити с гъста мъгла. Кръстът беше хванат от 25-годишния Томислав Рачев от Русе, който хваща кръста за втори път. Той получи благословение и подарък от митрополията, а областният управител му подари икона.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Милен Бакалов, протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Богоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град Русе
« предишна новинаследваща новина »