ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избирателният събор на Неврокопска епархия посочи имената на двамата достойни кандидати за овдовелия митрополитски престол

12 януари 2014 20:10, Българска Патриаршия

Днес във връзка с решението на пълния състав на Св. Синод от 22.12.2013г. в сградата на св. Неврокопска митрополия в гр. Гоце Делчев се проведе Епархийският избирателен събор за посочване на двама кандидати за Неврокопски митрополит измежду листата с десетима достоизбираеми епископи.

Съборът бе председателстван от временния Наместник на овдовелия престол – Видински митрополит Дометиан. След избора на тридесетте епархийски избиратели и подписването на протокола от събора, Негово Високопреосвещенство обяви имената на кандидатите, които са получили над половината от вотовете на гласувалите.

Имената на избраните от Неврокопска епархия са Техни Преосвещенства Мелнишки епископ СЕРАФИМ с 30 гласа и Браницки епископ ГРИГОРИЙ с 28 гласа.

И двамата избраници на Неврокопския избирателен събор по възложение на Св. Синод към момента на избора се намираха в ставропигиалната Троянска св. обител "Успение на Пресвета Богородица".

След проведения днес епархийски избор в гр. Гоце Делчев, епархийската избирателна преписка следва да бъде разгледана от Св. Синод на 18 януари 2014г. При одобрение на преписката, на следващия ден, 19 януари, неделя, в параклиса на Синодната палата измежду посочените от Неврокопска епархия двама кандидати следва да бъде избран новият Неврокопски митрополит, вече с литургийното гласуване на синодалните архиереи - митрополитите на Българската православна църква-Българска патриаршия.

Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »