ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БИОГРАФИЯ на Негово Преосвещенство Браницки епископ ГРИГОРИЙ

12 януари 2014 21:35, Българска Патриаршия
Браницки епископ Григорий

Браницкият епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средно образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и името за монашеското му житие – Григорий.

На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г. През 1999 г. се дипломира в богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“.

С благословението на Неврокопския митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия. На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, оценявайки монашеското послушание на архимандрит Григорий, натрупания от него административен опит и активното му запознаване и включване в делата на епархията като протосингел, и с оглед на многообразната и обемна работа в Софийска епархия, го предлага за свой втори викарий. Новият викарий е възведен в епископски сан по предложение на патриарх Максим. Св. Синод на БПЦ уважава желанието на Българския патриарх като Софийски митрополит и отчитайки належащите нужди на Софийска епархия, взима решение за епископско ръкоположение на архимандрит Григорий с титлата "Браницки".

На 29 октомври 2010 г., в съборния храм на светата Троянска обител "Успение Богородично", когато се отбеляза и 96-годишнината на патриарха, се извършва хиротонията на Браницки епископ Григорий от Неврокопския митрополит Натанаил.

На 7 февруари 2011 г. Св. Синод взима решение да назначи Браницкия епископ Григорий за игумен на Троянската света обител, считано от 08. 02. 2011 г.

Въдворяването на еп. Григорий за игумен на светата обител е извършено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 20 февруари 2011 г., неделя.

Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »