ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на преподобни Сергий Радонежки чудотворец бе тържествено честван в Софийската духовна семинария

25 септември 2009 16:40, СДС
Ректорът със Синодалните архиереи, духовници и преподаватели

На 25 септември, светата Православна църква чества паметта на големия руски подвижник от XIV в. преподобни Сергий Радонежки, основател на прочутата Троице – Сергиева лавра, една от най-значимите манастирски общности в православния свят.

На този ден, ректорът на Софийската духовна семинария, Негово Високопреподобие архимандрит Сергий почита своя небесен покровител - светия Радонежки чудотворец. По този повод, в навечерието на празника – на 24 септември, за да поздравят архим. Сергий за имения му ден и във връзка с новото му служение като ректор на Софийската духовна школа, в Семинарията дойдоха Техни Високопреосвещенства митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан и Русенски Неофит. Заедно с тях беше и игуменът на Шипченския манастир “Рождество Христово” Негово Високопреподобие архимандрит Януарий, духовен син на архим. Сергий.

Най – напред синодалните архиереи влязоха в семинарския храм и се поклониха на светата частица от мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, след което, в аулата на Семинарията, те вдъхновено изпяха тропара на св. Сергий Радонежки и поздравиха архим. Сергий, като му пожелаха крепко здраве, много духовни радости и благодатни плодове на отговорното просветно служение на светата ни Църква.

Като преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Русенският митрополит Неофит, от името на синодалните архиереи поздрави сърдечно именника с думите: “Пожелаваме успех в новото поприще на ректор на Софийската духовна семинария. Както още от самото начало започнахте своето служение с вяра, надежда и реален успех, така се надяваме, че и в бъдеще, учебният процес ще бъде ръководен от Вас компетентно, зряло, строго и най-вече с любов към Църквата, към нейните възпитаници и тяхното бъдеще.”

От своя страна Негово Високопреподобие архимандрит Сергий сърдечно благодари за отеческото благословение на Негово Светейшество и на архиереите на Св. Синод на БПЦ, както и за възложеното му доверие и голяма отговорност да ръководи Софийската духовна школа. “Като ректор ще вложа всичките си усилия за преуспяването на Софийската духовна семинария като образцово духовно училище, в което израстват със силна вяра, нравствено извисени и високообразовани свещенослужители на родната ни Православна Църква.” - каза архим. Сергий.

По – късно, за да поздравят архим. Сергий по повод имения му ден, в Семинарията дойдоха Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иларион, Техни Преосвещенства епископите Знеполски Йоан и Маркианополски Константин и Техни Високопреподобия архимандритите Григорий и Дионисий.

“От все сърце желая – каза митрополит Иларион в поздравителното си слово към архим. Сергий, - Господ да ви дава живот и здраве за да ръководите това духовно заведение. И нека възпитаниците му да останат с добри спомени най-вече от своя ректор.”

Първосветителският благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим до именика бе предаден и от неговия викарий Знеполския епископ Йоан.

Празничното тържество завърши с многолетствие и изпяване тропара на св. Йоан Рилски Чудотворец, покровител на Софийската духовна семинария.

На 25 септември, празнична св. Литургия в семинарския храм, отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Сергий. В съслужението взеха участие архимандрит Януарий, игумен на Шипченската света обител, ефимерият свещеник Божидар Маринов и йеродякон Исаак. С църковни песнопения богослужбата огласи г-н Любомир Игнатов, преподавател по източноцърковно пеене в Семинарията.

В празничния ден, поздравления и благопожелания към архимандрит Сергий продължиха да отправят духовници, официални лица, много приятели, както и енориаши, които помнят архим. Сергий още от времето като свещенослужител (тогава отец Живко) в близкия столичен храм „Св. Преображение Господне” в кв. Лозенец.

Да носи името на големия руски светец, за архим. Сергий определящ е бил фактът, че той е замонашен от Старозагорския митрополит Галактион в началото на 2005 г., в Шипченската света обител „Рождество Христово”. Този манастир е обгрижван в продължение на десетилетия от благочестивия старец архимандрит Сергий (Чернов). Родом от далечния град Суздал в Русия, отец Сергий (Чернов) идва в Шипченския манастир през 1908 г. и остава в него до кончината си през 1961 г., като посвещава целия си живот на опазването на светата обител, заради което оставя дълбока следа в съзнанието на местните жители.

Продължител на неговото дело се явява архимандрит Сергий (Шапков), настоящият ректор на Софийската духовна семинария, който е първият предстоятел на Шипченския манастир след връщането му на БПЦ в края на 2004 г., иззет преди това от държавата през 1970 г. и превърнат в музей. Като предстоятел, архимандрит Сергий осъществява пълното обновяване и възстановяване на монашеското братство и църковния живот в манастира край гр. Шипка, Старозагорска епархия.

От края на 2005 г. по поръчение на Светия Синод той става ректор на Пловдивската духовна семинария, а от 1 юли тази година - на Софийската духовна школа. Заедно с това архим. Сергий (Шапков) продължава да е свързан с Шипченската света обител, за полза на Православната ни църква, по молитвеното застъпничество на родните ни светци и на чествания днес преподобен Радонежки Чудотворец.

 

Текст: Мария Братинова
Снимки: Николай Пенев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Икона на св. Сергий Радонежки от манастира Троице-Сергиева лавраАрхиерейско посещение в С.Д.С. в навечерието на деня на преп. Сергий РадонежкиАрхиерейско посещение в С.Д.С. в навечерието на деня на преп. Сергий Радонежки25 септември. Св. Литургия в семинарския храмАрхиерейско посещение в С.Д.С. в навечерието на деня на преп. Сергий Радонежки25 септември. Св. Литургия в семинарския храм25 септември. Св. Литургия в семинарския храмСв. Сергий РадонежкиСв. Сергий Радонежки

Аудио

Св. Сергий Радонежки

« предишна новинаследваща новина »