ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кремиковската св. обител отбеляза своя зимен манастирски празник

17 януари 2014 17:46, Софийска митрополия
Антоновден в Кремиковския манастир

На 17 януари, когато Църквата почита св. Антоний Велики Кремиковският манастир „Св. Георги“ отпразнува своя зимен манастирски празник. В светата обител се намира единственият параклис в Софийска епархия, който е посветен на великия подвижник св. Антоний, изграден в манастирската сграда за богослужебните нужди през зимата.

Празничната литургия бе оглавена от йеромонах Стилиян, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“ в съслужение с протойерей Серафим Янев.

Да почетат светеца, в светата обител дойдоха християни от близкото селище и от София.

С дар, с прясно изпечени хлебни приношения те се покланяха на празничната икона и отправяха своите молитви към светеца според нуждите си. Сред присъстващите бяха основните дарители на параклиса - сем. Станислав и Пролетка Милчеви, които и тази година дариха продукти за приготвянето на благословено ястие.

В края на Литургията отец Серафим поздрави игуменката Теодора и миряните, дошли да възхвалят и да се помолят на великия подвижник и образец за подражание на всички монаси - св. Антоний.

Празникът продължи в манастирската трапезария, където всички бяха поканени на братска трапеза.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Антоновден в Кремиковския манастирИеромонах СтилиянАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирИгумения Теодора
« предишна новинаследваща новина »