ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско слово в деня на св. мъченик Неофит

21 януари 2014 13:52, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит

+ Неофит

Патриарх Български

 

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, честни отци, скъпи в Господа братя и сестри,

Благодаря вседушевно на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий за братолюбезното и насърчително слово от негово име и от страна на Светия Синод на БПЦ-БП, на братята архиереи, на честното свещенство, както и на всички вас, възлюбени братя и сестри, за молитвеното участие по повод именния ми ден!

Бог, по Своя благ промисъл, благослови да се съберем в благолепния митрополитски катедрален храм „Св. Неделя”. Богослужбата мистично ни сближава, защото Христос е посред нас, според както е казал: „Дето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях” (Мат. 18:20).

Сугуба е радостта, която изживявам днес, когато честваме светлата памет на свети мъченик Неофит – мой небесен покровител и наставник.

Молитвено изпросвам неговата благодатна помощ в моето високоотговорно служение. Нека да бъде в помощ и на всички вас, които почитате паметта му.

Днес възпоменаваме и преподобни Максим Изповедник, бележит църковен учител и молитвен застъпник на блаженопочиналия патриарх Максим – наш духовен отец и предшественик. Свети апостол Павел ни съветва: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие и като имате пред себе си свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7).

Със своето благодатно служение, с мъдростта и любовта си, приснопаметният патриарх Максим остави светла диря в сърцата ни.

Братя и сестри,

Вседушевно благопожелавам, по застъпничеството на свети мъченик Неофит и преподобни Максим Изповедник, Божието благословение да бъде върху всички вас, домовете и чедата ви, върху скъпата ни Родина, за здраве, благопреуспяване и душевно спасение.

На многая лета!

~~~~~~~~~~~~~~

Бележка: Словото е произнесено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя” – София, по повод деня на свети мъченик Неофит – 21.01.2014 г.

Снимкa: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »