ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СИНОДАЛНО ПРИВЕТСТВИЕ КЪМ СВЕТЕЙШИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПО ПОВОД ИМЕННИЯ МУ ДЕН

21 януари 2014 15:32, Българска Патриаршия
Сливенският митрополит Йоаникий поздравява Негово Светейшество

Ваше Светейшество,

Обични в Господа Светейши Владико!

Преди по-малко от година, по Божията воля, Вие възглавихте Българската православна църква. Бог Ви избра, Той Ви повери „да пасете Църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28).

През всичките години на Вашето църковно служение Вие се стараете „да постъпвате достойно за Бога, като Му угождавате във всичко, като принасяте плод във всяко добро дело” (Кол. 1:10). С благоговение, със страх Божий и синовно послушание, носейки подвига на пастирството и архипастирството, Вие, подобно на светия пророк Мойсей, спечелихте благоволение в очите на Господа (Изх. 33:12), „Който изпитва сърцата” (Рим. 8:27), за да пасете Неговия народ и Неговото наследие (Пс. 77:71). Сам Бог Ви възложи да утвърждавате душите на пасомите и ги увещавате да постоянстват във вярата (вж. Деян. 14:22), като ги призовавате да запазват „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3), защото, според св. Йоан Златоуст, нищо не подрива така Църквата, както разделението.

Надарен с многостранни дарования и заедно с това с евангелска простота и нищета на духа (Мат. 5:3), Вие скривате Вашите таланти под покрова на християнското смирение, защото знаете, че „търпението и смирението са управници на духовния живот” (св. Теофан Затворник). „Ако искаш да благоугодиш на твоя Господ - пише св. Ефрем Сирин, - облечи се с ризата на смирението, защото като те види с нея, Той ще се зарадва за теб и ще те прослави в Своето Царство”.

Вие проявявате топла отеческа грижа за поверения Ви църковен народ, „като вразумявате всички човеци и ги учите на всяка премъдрост” (Кол. 1:28) и ревностно изпълнявате призива на св. ап. Павел: „бъдете твърди, непоколебими и напредвайте винаги в делото Господне, като знаете, че трудът ви не е напразен пред Господа” (1 Кор. 15:58).

Помнейки думите на св. Марк Ефески: „Ако нямаме нищо, с което да застанем пред Господ на Съда, да застанем поне с православната си вяра”, Вие неуморно влагате своя принос в свидетелстването на вечните евангелски истини на думи и на дело, утвърждавате в светото Православие народа Божий, над който Бог Ви постави архипастир.

От самото Ви встъпване в патриаршеското служение Вашето първосветителстване беше белязано от протести, народно недоволство, противопоставяне, безизходица, тежки изпитания. От Вас, като първойерарх на БПЦ, се очакваше да посочите верния път, да вдъхвате надеждата у хората, да припомняте изконните човешки ценности и да посочите загубените от погледа на мнозина смисъл и цел на нашите усилия и живот. И Вие, като добър пастир на повереното Ви словесно стадо, назидавахте с благо слово, подправено с благодат и истина, и отправяхте молитви към Бога за добруването на нашия народ.

Като знаете, че архипастирът е съработник на Бога, проповедник на вечната Христова истина и разпоредник на Божествените тайни (1 Кор. 4:1), Вие се стремите да бъдете наставник и ръководител на поверения Ви Божи народ, пазител на нравствените устои на живота и посланик Господен на земята, посочващ на всички верния път към достигане на идеала на човешкото битие, към вечната и съвършена радост в Бога (Иоан 15:11).

Затова си заслужихте не само любовта и почитанието на клира и миряните, но и благоразположението и уважението на широк кръг от обществеността, защото, както свидетелства Свещеното Писание, плодът на този, който благоугажда на Господа „е дърво на живот, и мъдрият души привлича” (Притч. 11:30).

Ваше Светейшество,

Св. Йоан Златоуст съветва: „Както змията повече от всичко се старае да скрие главата си, така и ти отдавай всичко – имане, тяло, даже живота си, но само запази вярата. Защото вярата е главата и коренът, ако тя остане неприкосновена, тогава и ти, макар и да загубиш всичко, пак ще получиш в изобилие” духовни дарове. Събрани под купола на този храм, обединени в любовта Христова, ние, епархийските митрополити от Светия Синод, в едно с всечестния клир, църковните служители и благочестивите християни всесърдечно Ви поздравяваме с именния Ви ден. Молитвено Ви благопожелаваме по застъпничеството на Вашия небесен закрилник - св. мъченик Неофит, да Ви помага Господ и по-нататък в пълнотата на силите си да вършите високото архипастирско служение и да Ви изпрати добро здраве, духовна бодрост и изобилието на даровете на Небесния Утешител!

На многая и благая лета, Светейши Владико!

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Сливенският митрополит Йоаникий поздравява Негово СветейшествоСливенският митрополит Йоаникий поздравява Негово СветейшествоСливенският митрополит Йоаникий поздравява Негово СветейшествоСливенският митрополит Йоаникий поздравява Негово СветейшествоСливенският митрополит Йоаникий поздравява Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »