ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална среща на патриарх Неофит с представители на ДФ "Земеделие"

22 януари 2014 19:55, Отдел "Връзки с обществеността"
Официална среща

На 22 януари се състоя официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополити от Светия Сионд на БПЦ с директора на Държавен фонд „Земеделие” г-н Мирослав Николов и зам.-директора г-жа Виолета Александрова.

В срещата взеха участие и митрополитите Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим, както и йеромонах Никанор от Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян”, представляващ Работната група при Св. Синод за подпомагане разрешаването на проблеми, свързани с издръжката на БПЦ, възстановяването на църковни имоти, подсигуряване и усвояване на средства от европейски и други програми за нуждите на БПЦ, сформирана с решение на Св. Синод в началото на 2010 г.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за безвъзмездно финансиране на проекти по мерките за „Насърчаване на туристическите дейности”, за „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и за „Обновяване и развитие на населените места” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), от които Българската православна църква би могла да се възползва през предстоящия 7-годишен програмен период 2014-2020 г. Обсъдени бяха и условията за кандидатстване.

Беше отчетено, че през предходния период БПЦ с нейните поделения изключително активно е участва в осъществяването на проекти по програмата, че БПЦ е надежден и стабилен бенефициент на средства по тази програма и нейният дял в усвояването на средства по нея е около 30 %. От 2010 г. насам фонд „Земеделие” е одобрил общо 190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви, а договорената субсидия по тях възлиза на над 71,1 млн. лв.

По време на разговора бяха набелязани трудностите, които поделенията на БПЦ са срещнали при кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ и реализирането на проектите и бе заявена решимостта за преодоляването с общи усилия на тези проблеми, за да може занапред още повече да се разшири сътрудничеството между фонд „Земеделие” и БПЦ-БП с нейните поделения.

 

 

Снимки

Официална срещаОфициална среща
« предишна новинаследваща новина »