ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С почетeн знак „Самарски кръст” бяха отличени патриарх Неофит и архиереи на БПЦ

23 януари 2014 18:52, Отдел "Връзки с обществеността"
С почетeн знак „Самарски кръст” бяха отличени патриарх Неофит и архиереи на БПЦ

На 23 януари в 12 ч. в Синодната палата на Българската православна църква се проведе церемония за връчване на юбилеен почетен знак „Самарски кръст”. С почетния знак бяха отличени Негово Светейшество патриарх Неофит и Техни Високопреосвещенства: Врачански митрополит Калиник, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Старозагорски митрополит Галактион, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и преосвещеният Стобийски епископ Наум.

Посмъртно с почетния знак бяха отличени и приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопски митрополит Натанаил, чиито отличия бяха предадени на техните приемници митрополит Йоан и митрополит Серафим.

Като благодари от свое име и от името на наградените архиереи на организаторите на това награждаване за оказаната чест и внимание, светейшият патриарх Неофит насочи мисления взор на присъстващите към трагичната сцена, когато българският патриарх Евтимий се прощава със своето паство пред горящия Търновград; също и към храм-паметника "Св. Александър Невски" и всички паметници - видими знаци на признателността на българския народ към Русия, и изтъкна, че този кръст, който днес им бе връчен, с образите на Пресвета Богородица и светите братя Кирил и Методий, сякаш е слязъл за благословение от Самарското знаме, за да ни напомня, че в Руско-турската освободителна война "силата на вярата победи и тази сила ни направи свободни".

Почетният знак е учреден от Обществен съвет под председателството на проф. Андрей Пантев и с участието на неправителствени организации, чиято дейност е укрепването и развитието на отношенията между българския и руския народи и държави - Национално движение "Русофили", Съюз на приятелите на България в Русия, "Форум България-Русия”, фондация „Устойчиво развитие за България”, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Българо-руската търговско-промишлена палата, Софийското сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски”, Дружеството на русистите в България и Дружество „Найден Геров“.

Знакът се връчва в чест на 135-годишнината от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции със съществен принос за българо-руските отношения.

Общественият съвет за удостояване със „Самарски кръст”, под председателството на проф. Андрей Пантев, включва председателите на Координационен съвет „България-Русия” и на Българо-руската търговско-промишлена палата - доц. д-р Жельо Добрев, на Национално движение "Русофили" - Николай Малинов, на фондация „Устойчиво развитие за България” - Станка Шопова, на "Форум България-Русия” - Светлана Шаренкова, на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД - проф. д-р Захари Захариев, на Софийско сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски” - Любомир Коларов, на Дружеството на русистите в България - проф. Валентина Аврамова, на Дружество „Найден Геров“ - Снежана Тодорова, на Съюза на приятелите на България в Русия - Виктор Шарапов, и посланика на Република България в Руската федерация Бойко Коцев.

Сред удостоените досега със "Самарски кръст" духовни дейци е и Руският патриарх. Между наградените са президентът на Русия Владимир Путин и президентът Георги Първанов, както и много видни личности от всички области на обществения живот в двете страни.

По време на церемонията Светият Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия и ръководителите на неправителствените организации огласиха намерението си да организират национална дарителска кампания за всенародна подкрепа при изграждането в град Москва на нов православен храм на името на свети Киприан Български.

На заседанието си същия ден Светият Синод взе решение такава сметка да бъде открита, за да се даде възможност на българските граждани и организации да дадат израз на своята съпричастност към тази богоугодна инициатива.

Припомняме, че на 25 юли 2013 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил освети основния камък на храма, посветен на св. Киприан Киевски и Московски. Изграждането му е част от Програмата за строителство на 200 храма в руската столица и е по молба на Българската православна църква.

Проектът на новия храм е на МОСПРОЕКТ, а главен негов изпълнител е ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ. Храмът ще се издига на ул. „Красного маяка” в район "Централно Чертаново". Той ще се разпростира на обща площ 0,32 хектара със застроена площ 447 кв м. Планира се да бъде завършен през 2014 г.

 

 

Снимки

С почетeн знак „Самарски кръст” бяха отличени патриарх Неофит и архиереи на БПЦС почетeн знак „Самарски кръст” бяха отличени патриарх Неофит и архиереи на БПЦС почетeн знак „Самарски кръст” бяха отличени патриарх Неофит и архиереи на БПЦС почетeн знак „Самарски кръст” бяха отличени патриарх Неофит и архиереи на БПЦ
« предишна новинаследваща новина »