ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неврокопският митрополит Серафим бе тържествено посрещнат на границата на Неврокопска епархия

25 януари 2014 17:33, Весела Игнатова
Новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим бе посрещнат от жителите на Симитли

На 24 януари бе официалното въдворяване на новоизбрания Неврокопски митрополит Серафим.

Той бе тържествено посрещнат в началото на Неврокопска епархия - на площада пред храм „Успение Богородично" в с. Бараково, община Кочериново, което се намира на територията на Кюстендилска област, но влиза в диоцеза на Неврокопския митрополит.

От рано сутринта множество миряни, членовете на Епархийския съвет на Неврокопска митрополия, представители на всички духовни околии, архиерейски наместници, свещеници, софийски семинаристи от епархията, дошли специално за събитието и деца очакваха новия си архипастир. Сред тях бяха кметовете на близките селища - кметът на общ. Кочериново Иван Минков и кметицата на Бараково Жулиета Лазова.

Негово Високопреосвещенство бе посрещнат радостно от деца в пъстри носии, които му поднесоха хляб, сол и мед.

Първо той бе приветстван от 90-годишния архимандрит Лукилиан, протосингел на Неврокопска света митрополия, който пожела на младия и енергичен архиерей да следва заветите на своя предшественик и духовен отец - митрополит Натанаил.

От своя страна, митрополит Серафим благодари на множеството – клир и народ, за доверието, което са му гласували и изрази надеждата, че и за в бъдеще всички заедно ще продължат да работят за слава Божия и за благото на Църквата и епархията.

След като прекрачи границата на епархията при с. Бараково, новият Неврокопски митрополит се отправи към Благоевград, един от околийските центрове на епархията. Там в началото на квартал „Вароша” той бе посрещнат от свещенството на града, областния управител и неговите заместници и от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който му пожела здраве, сили, мъдрост и: „ да ни преведете през морето на несгодите. Надявам се, че ще продължите пътя на дядо Натанаил и ще бъдете такъв пастир, какъвто бе той. Той не само че обичаше Бог, обичаше и хората!“ - каза още кметът.

С литийно шествие новият архипастир пристигна в катедралния храм в града, посветен на празника Въведение Богородично. Там го очакваха стотици миряни и деца, които застлаха пътя на своя архиерей с цветя.

Благодарствен молебен бе отслужен в голямата църква, която бързо се изпълни с богомолен народ. С благодарност митрополит Серафим се обърна към всички дошли да го посрещнат и поздравят.

„Радостта е обща и аз благодаря за това, че така топло я изразявате, благодаря за тази любов, с която приемате този избор за Неврокопски митрополит! Изразявам пълната си увереност, че и занапред ще можем да работим заедно. Да бъдем в единомислие и единодействие, за да бъде продължено делото на нашия скъп предшественик митрополит Натанаил и да бъде прославен Бог чрез нашите дела, да има полза и повече плодове на духовната нива на Неврокопска епархия, които да бъдат принасяни в дух на любов, единомислие, единство и сътрудничество!“- каза в своето слово митрополит Серафим и отправи пожелание към всички: „Както и досега сме били заедно и сме се подкрепяли във всички трудове, така и занапред!“

След Благоевград новоизбраният Неврокопски митрополит бе посрещнат на пътя от богомолния народ на град Симитли. Симитли се слави като община с най-много параклиси и новопостроени храмове, в границите на която се е намирала и древлепросиялата Крупнишка епископия.

Свещеници, кметско ръководство, общински служители и много граждани посрещнаха новоизбрания Неврокопски митрополит Серафим.

Негово Високопреосвещенство благослови пасомите си от Симитли, които го приветстваха с питка и сол, и китка здравец. От името на богомолния народ поздравление поднесе църковният певец Велик Топалски, който разказа за многобройните светини в района и историята на Крупнишкото евангелие. Накрая той благопожела на неврокопския архипастир:

"Стръмен път поел си ти - служителю Христов.

А този път единствен води към Божия престол.

На пътника изгубил се във тъмнината,

ти с думите свещени посочваш светлината.

Семейство, тих уют и дом Бог не ти е отредил.

Затуй със много мъдрост и със светъл ум те е дарил.

Да можеш винаги, навсякъде и най-добре,

в объркания свят да разпознаваш кое добро е и кое е зле.

Да вливаш в ранените от скръб, измъчени сърца,

с безкористна любов и тиха обич - надеждата в Христа....."

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоНовоизбраният Неврокопски митрополит Серафим90-годишният архимандрит Лукилиан приветства митрополит Серафим90-годишният архимандрит Лукилиан приветства митрополит СерафимВ храмаПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоПосрещане на митрополит Серафим в с.БараковоНовоизбраният Неврокопски митрополит СерафимНовоизбраният Неврокопски митрополит Серафим благославя софийски семинаристиВ очакване на новия митрополит в БлагоевградВ очакване на новия митрополит в БлагоевградАрхимандрит Антим, митрополит Серафим и свещеник Евгений от Видинска епархияПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградНовоизбраният Неврокопски митрополит Серафим и управниците на БлагоевградПаметна снимка пред храмаПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим в БлагоевградПосрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край Симитли Посрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край СимитлиПосрещане на митрополит Серафим край Симитли
« предишна новинаследваща новина »