ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите

28 януари 2014 14:11, Неврокопска митрополия
Митрополит Серафим

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Литургия като епархийски архиерей за първи път в Благоевград тази неделя - 26 януари в храм "Въведение Богородично", кв. "Вароша". Тържественото богослужение бе предавано пряко по БНТ-2 и даде възможност на повече хора да се насладят на празника.

С митрополит Серафим съслужиха архиерейският наместник на Благоевградска духовна околия - ик. Павел Крушалийски, председателят на църковното настоятелство на църквата "Въведение Богородично" - ик. Андон Шавулев, свещениците при храма, както и дякони от Неврокопска епархия.

На църковния клирос по традиция бе смесеният митрополитски хор "Неофит Рилски" с ръководител проф. Йоанис Папахронис. Благоевградският храм бе изпълнен с много миряни и деца, дошли да участват молитвено в богослужението и да поздравят митрополита си.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство се обърна към Божия народ с пастирско наставление, в което призова: "Всички ние трябва с вяра, с пълна убеденост, с пълно упование в Бога да молим и да просим от Него онова, което е полезно, онова което Той прецени, че е потребно. Да бъдем настойчиви и да не се отказваме пред малките и големи трудности, които се изправят пред нас, защото и сами ние хората си пречим едни на други, а и врагът на нашето спасение, възползвайки се от нашите слабости и пристрастия, от нашето маловерие, ни поставя много спънки и пречки. Много пъти врагът воюва вътре в нас против нашата вяра, като се стреми да я отслаби, да намали нашата настойчивост, та да може да спрем да се молим, да не искаме от Бога онова, което Господ би ни дал и би било полезно за нас, и да станем безразлични към себе си и към живота, като така забравим и целта, към която всички вървим. Затова и с евангелския разказ за йерихонския слепец и с това чудо Господ Иисус Христос ни онагледява с пример Своите слова: "Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите..." (Лука. 11:9).

Текст: Православен информационен център - гр. Благоевград
Снимки: Светослав Костарев

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяПосрещане на архиереяПосрещане на архиереяПосрещане на архиереяХорът"Время сотворити Господеви...""Слава в вишних Богу...""Господи, устне мои отверзеши..."Четене на апостолското четиво"Бог, молитвами святаго апостола и евангелиста..."На многая лета, Владико!Неврокопският митрополит СерафимПроповед
« предишна новинаследваща новина »