ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийският богословски факултет празнува в деня на св. Три светители

30 януари 2014 13:25, Софийска митрополия
Празнична литургия за св.Трисветители в БФ

Днес висшите богословски школи отбелязват празника на своите покровители - св. Три светители - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Празникът е установен през 1936 г. по решение на Първия събор на висшите православни богословски школи от цял свят, състоял се в гръцката столица Атина.

Празничната програма в Софийския богословски факултет започна по традиция с отслужването на архиерейска св. Литургия в академичния параклис.

По решение на Св. Синод на БПЦ тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Заедно с него съслужиха архимандрит Атанасий, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, ефимерият на параклиса Стефан Паликаров, свещеник Божидар Маринов от Софийската духовна семинария и дякон Иван Иванов.

На празничната света служба присъства цялото ръководство на Богословския факултет: деканът доц. д-р Ал. Омарчевски, зам.-деканите, преподаватели, студенти, възпитаници на факултета и гости.

На певницата утринните и литургийните песнопения бяха изпълнявани от студенти, ръководени от преподавателите по източно-църковно пение г-н Симеон Генов и г-н Андрей Касабов. Сред тях бе и дългогодишният преподавател по западно църковно пеeне доц. Димитър Димитров, който преди дни бе удостоен със Златна монета „Писменост” за значим принос към развитието на българската култура - награда от неправителствената организация "Съвет на европейската научна и културна общност".

Тази година в чест на празника богословската ни школа получи в дар частица от мощите на една от древните римски светици - св. Сесилия, известна още с името Кикилия (паметта й се чества на 22 ноември). Светицата е просияла с мъченически подвиг през 230 г. и се смята за покровителка на музикантите и певците.

Частицата е дарена от архиепископа на Палермо Михаил, вследствие на установено сътрудничество в областта на богословието между богословската школа в Катания и Софийския университет.

Дякон Иван Иванов предаде на декана на БФ акта за дарение, а той от своя страна изрази радостта си, че това са първите св. мощи дарени на академичния параклис.

В края на богослужбата новоизбраният Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, възпитаник на софийската богословска Алма матер, се обърна към присъстващите с приветствие и пожела на преподавателите все така усърдно да преподават богословските науки, да пазят правата вяра в Христа и подобно на днес честваните светии да бъдат стълб и крепило на родната ни Православна църква. „Защото - каза още архиереят - живеем във време на изпитания и във време, когато злото се преумножава. Затова нека бъдем всички едно в Христа и да пазим вярата си такава, каквато ни е предадена от светите Отци“.

Като поднесе поздравление за празника към целия академичен състав и всички учащи, той им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Деканът доц. д-р Александър Омарчевски поздрави архиерея и му отправи благопожелания.

Тържеството продължи в аулата на факултета с лекция на тема „Празникът на светите Трима светители в славянската богослужебна традиция”, подготвена и изнесена от един от младите преподаватели на факултета - главния асистент по Църковнославянски език и Старобългарска книжнина д-р Димитър Димитров.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В параклиса на БФПроф. д-р Емил Трайчев и доц. д-р А. ОмарчевскиДякон Иван ИвановДякон Иван Иванов дава акта за дарение на декана на БФИкона и мощи на св. СесилияПразнична литургия за св.Трисветители в БФ На певницатаПразнична литургия за св.Трисветители в БФ Архимандрит АтанасийПразнична литургия за св.Трисветители в БФ Западно- Средноевропейски митрополит АнтонийПразнична литургия за св.Трисветители в БФ Празнична литургия за св.Трисветители в БФ Икона на св. Сесилия
« предишна новинаследваща новина »