ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит се срещна с комисар Кристалина Георгиева

30 януари 2014 22:54, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит се срещна с комисар Кристалина Георгиева

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с г-жа Кристалина Георгиева, която отговаря за Международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в Европейската комисия. Това беше втората среща между двамата в последните месеци. Тя се проведе на 30 януари, четвъртък, в сградата на Софийската св. митрополия, на ул. "Калоян" № 4.

Комисар Георгиева сподели със Светейшия патриарх Неофит мисли и впечатления от своята дейност и изрази тревогата си от ужасните страдания, предизвикани от религиозната нетърпимост, с които я срещат служебните й ангажименти в Африка, Близкия изток и Азия. Тя сподели тревогата си, от повсеместната загуба на търпимост между хора от различни етноси и религиозни общности, които от векове са съжителствали в мир и взаимно разбирателство, а днес са в постоянни конфликти и вражда.

Негово Светейшество и г-жа Георгиева обсъдиха колко важно е да пазим религиозната и етническата толерантност – висша европейска ценност, близка и до сърцата на българите. Двете страни постигнаха съгласие, че изводът, който следва да си направим, наблюдавайки случващото се в страните с етническо и междурелигиозно напрежение и междуособици, е, че трябва да съхраняваме и да търсим мира и любовта, и да противостоим на всякакви опити да се разгаря в нашата страна омраза към различния от нас ближен.

В хода на разговора бе отбелязана ролята на Българската православна църква в отстояването на непреходните духовни ценности у българския народ и запазването на социалния мир в страната ни.

Двамата събеседници стигнаха до единомислие, че в тези неспокойни времена на природни и социални катаклизми хората по света все повече се нуждаят от упование и стабилни основи в своя живот; че отговорът на човешкото страдание трябва да е взаимопомощта и съпричастността във време на изпитания и че това, което ни прави хора, и което е извор на нашата човещина, е вярата.

Комисар Георгиева запозна Патриарх Неофит с предизвикателствата, с които се сблъскват българите в столицата на Европейския съюз и отправи молба към него да изпрати в Брюксел представител за традиционните тържества, които тя и нейният екип организират в Европейската комисия по случай Националния празник на България 3 март. В отговор Негово Светейшество предложи Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в чийто диоцез попада Брюксел, да представлява Светия Синод на Българската православна църква на тържествата по повод Националния празник и да влезе в радостта на българите, живеещи и пребиваващи в Белгия.

По време на посещението й в Патриаршеския дом г-жа Кристалина Георгиева бе придружавана от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в София г-н Огнян Златев. В двустранната среща взеха участие и Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, главният секретар на Св. Синод на БПЦ Стобийски еп. Наум, нач. кабинета на Патриарха Теодор Атанасов и завеждащ служба „Връзки с обществеността” при Св. Синод Александра Карамихалева.

 

 

Снимки

Патриарх Неофит се срещна с комисар Кристалина ГеоргиеваПатриарх Неофит се срещна с комисар Кристалина ГеоргиеваПатриарх Неофит се срещна с комисар Кристалина ГеоргиеваПатриарх Неофит се срещна с комисар Кристалина Георгиева
« предишна новинаследваща новина »