ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Трисветители – празник на единството в Църквата

31 януари 2014 16:51, Неврокопска митрополия
Празникът на св. Трисветители – празник на единството в Църквата

По традиция на 30 януари – деня, в който Православната църква чества съборно паметта на св. Трима светители – Григорий Богослов, Йоан Златоуст и Василий Велики, както и на св. благоверен цар Петър Български - Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в църквата „Св. вмчк Георги” в гр. Сандански.

Заедно със своя архиерей около светия олтар застанаха 16 свещеници и трима дякони от Санданска и Благоевградска духовни околии. Песнопенията в св. служба бяха изпълнени от певци, ръководени от о. Владко Тасков и женския хор към храма с ръководител г-н Симеон Тодоров. В храма се молеха десетки миряни и представители на местната власт, начело с кмета на Сандански г-н Андон Тотев, заместник-кметът Младен Тимчев, както и председателят на Общинския съвет Атанас Стоянов.

От името на събратята си о. Владко Тасков приветства новия митрополит и помоли Негово Високопреосвещенство да споменава в молитвите си хора, които през годините са подпомагали църковния живот в града. „Водете се от любовта, твърдата основа на която сте стъпили, пазете се от нашите любострастия, наставлявайте ни и ни обичайте, за да се изпълни законът, който казва: „Милост искам, а не жертва” (Ос. 6:6). На много и много години, високопреосвещени владико, добро и успешно служение!”

В проповедта си към множеството народ Неврокопският митрополит Серафим обърна внимание върху църковното единство и задължението на всеки да пази и допринася за това единство и за здравия живот и разбирателство в Църквата: „Днешният ден е празник на единството на Църквата, изразено в заедното празнуване на паметта на светите Трима най-велики йерарси на Църквата. Стадото Христово винаги е било раздирано от противоречия, от вътрешни несъгласия, настроения, разделения, еретически учения, чужди на Истината. Подбудите са били различни, дори нагледно благочестиви. Историята с честването на паметта на Тримата светители ни показва, че дори и невнимателно отношение към определени велики светии и предпочитането на едни пред други може да доведе до сериозни проблеми в живота на Църквата и големи разцепления и противоречия. Във вековете след кончината на Тримата светители всеки един от тях имал привърженици, които се обособявали в отделни групи, спорещи помежду си кой от великите светци е по-достоен; обособяват се три течения – василиани, григориани и йоанити. Нашият Господ Иисус Христос в последната Си молитва в Гетсимания се моли за единството на всички вярващи: „...да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно” (Йоан. 17:21). Бог промисля по особен начин да прекрати и това нездраво явление на разделение в Църквата. Изпраща тримата йерарси да се явят наяве на благочестивия подвижник Йоан Евхаитски и те му заявяват, че пред Божия престол са равни по чест. Разделението на хората е неправилно, неблаготворно и не води до добри резултати. Тримата светители настояват да се определи ден, в който да се чества заедно техен общ празник, и светият Йоан Евхаитски определя този ден да е 30 януари.

Днес имаме радостта да бъдем заедно, не само със свещенството от Санданска духовна околия, но и с гостуващите отци от Благоевградска духовна околия, и заедно с всички вас тук в храма, пред Самия Христос да засвидетелстваме своето единство във вярата – това, че наистина сме част от тялото Христово (Църквата) и всеки един от нас поотделно и съзнателно принадлежи към това тяло и всеки е длъжен да пази и допринася за единството и здравия живот в разбирателство в Църквата. Да благодарим на Бога за това, че ни удостои с радостта на днешния празник и ние да бъдем съпричастни за единството на Църквата, като заявим един пред друг и пред всички, че наистина сме част от Църквата и че сме единни.

Просим молитвеното застъпничество на светите Трисветители, за да се запазим в истините на вярата така, както те са научили Църквата, така, както те са я приели и предали на своите последователи, да бъдем и ние твърди във вярата, защото сме длъжни, приемайки я от нашите предшественици, да я предадем на нашите деца и подрастващи, като по този начин участваме в това Църквата Христова да просъществува през всички дни до свършека на света. Сам Бог ни е обещал, че това ще бъде, но от нашите усилия зависи дали ще бъдем съпричастни към този непобедим живот на Църквата”.

В края на службата Негово Високопреосвещенство освети икона на св. благоверен цар Петър Български, изработена от децата в прицърковното училище, чийто покровител е светецът.

 

 

Снимки

Празникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в ЦъркватаПразникът на св. Трисветители – празник на единството в Църквата
« предишна новинаследваща новина »