ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Министърът на външните работи на Сърбия се поклони на мощите на св. Крал Стефан Милутин

30 януари 2014 18:11, Софийска митрополия
Посещение на министъра на външните работи на Сърбия в храм "Св. Неделя"

В късния следобед на 23 януари т.г. министърът на външните работи на Република Сърбия Иван Мъркич посети столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Министър И. Мъркич е на официално посещение в София по покана на българския си колега К. Вигенин за официални разговори за двустранните отношения и възможностите за тяхното по-нататъшно разширяване и по повод навършването на 135 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия, което се отбелязва през 2014 г.

Високият гост бе посрещнат от протойерей Кирил Попов, който го приветства от името на духовенството на катедралата и го запозна с историята на храма и житието на един от най-известните сръбски владетели – свети крал Стефан Урош ІІ Милутин, наричан свети Крал и Боговенчан, чиито нетленни и чудотворни мощи от векове се съхраняват в София.

Г-н Иван Мъркич и придружаващите го лица се поклониха на мощите на светеца, които са изложени в дърворезбен киворий отдясно на иконостаса, след което високият гост бе въведен в светия олтар.

„Проникнат съм от най-възвишени чувства на това свято място – общност на двата братски народа, изтъкани от историческа и съвместна съдба. Свети Милутин е всечист гарант на това братство” – написа г-н Мъркич в Главната книга на храма.

С многолетствие за двата братски православни народа и размяна на подаръци завърши посещението на сръбските гости. За спомен от поклонението о. Кирил подари на гостите рекламни материали за храма и иконки с парченце от дрехата на св. Крал, чиито мощи всяка година тържествено се преобличат в навечерието на неговия празник - 30 октомври, а подмененото платно се раздава за благословение на вярващите.

Това е второ посещение на сръбски държавник през последната половин година – на 19 септември м.г. сръбският президент Т. Николич бе най-високият гост от Сърбия, поклонил се на мощите на св. Крал от десетилетия наред.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Посещение на министъра на външните работи на Сърбия в храм "Св. Неделя"Посещение на министъра на външните работи на Сърбия в храм "Св. Неделя"Посещение на министъра на външните работи на Сърбия в храм "Св. Неделя"Посещение на министъра на външните работи на Сърбия в храм "Св. Неделя"Посещение на министъра на външните работи на Сърбия в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »