ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. литургия за храмовия празник Сретение Господне в с. Добърско

02 февруари 2014 21:16, Неврокопска митрополия
Храмов празник на църквата "Сретение Господне" в Добърско

С голяма тържественост бе отбелязан днешният празник Сретение Господне в едноименния храм в с. Добърско, Неврокопска епархия. Независимо от студения февруарски ден, още в ранни зори православните християни от Разлог, Банско, Баня, Добринище, Елешница, Бачево изпълниха храма на селото.

По традиция на този ден винаги служи епархийският архиерей, а тази година за първи път идва Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който бе посрещнат тържествено с камбанен звън, цветя и топъл поздрав.

В св. божествена Литургия взеха участие архиерейският наместник на Разложка духовна околия ик. Янко Русков, свещениците о. Николай Варин от Банско, о. Николай Попов от Белица и о. Данаил Голомехов от Якоруда. Песнопенията изпълни смесеният хор към св. Неврокопска митрополия "Неофит Рилски" с ръководител г-н Йоанис Папахронис. Също така присъстваха и представители на местната власт - г-н Красимир Герчев, кмет на община Разлог, и кметът на селото Никола Найденов.

За радост на всички, днес с Господ се срещнаха много деца и възрастни, които се причастиха със св. Тайни Христови.

В словото си към събрания народ Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим отбеляза: „Това събитие трябва да се отнася и към всеки един от нас лично, защото и ние много пъти сме нападани от безверие, от отчаяние, oбезнадеждeние, безизходица и забравяме за нашето предназначение, за целта на нашия живот. Отдаваме се на грижи само за този живот тук, временния, като не помисляме, че той в един момент има своя край и от там нататък започва истинският, вечният живот. Но какъв ще бъде той, зависи от това как сме се подготвили тук, в кратковременния живот. Всеки един от нас трябва да се замисли за това с какво упование в Бога живее, поддържаме ли вярата си жива, което става чрез делата на вярата. Поддържаме ли надеждата си да не отпада, да не угасва? Поддържаме ли любовта към Бога и очакването за срещата си с Него, когато настъпи краят на земния ни живот? И подготвямe ли се за тази среща...”

Особеното на този празник в с. Добърско е, че след св. Литургия се раздава храна на всички присъстващи, която е старателно приготвена от местното население, като всеки донесъл своята гозба, иска да я сподели с празнуващите днес и така, правейки добро, изпросва от Бога здраве за семейството си и за цялото село.

Текст: Георги Кацаров
Снимки: Светослав Костарев

 

 

Снимки

Храмов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в ДобърскоХрамов празник на църквата "Сретение Господне" в Добърско
« предишна новинаследваща новина »