ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в Русе

03 февруари 2014 17:33, Русенска митрополия
Сретение Господне в Русе

На 2 февруари, Сретение Господне, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, отслужи празнична св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. Съслужиха му протосингелът на Русенска епархия архим. д-р Виктор, архим. Емилиан – отговорник за манастирите в епархията, енорийските свещеници при катедралния храм: ставр. ик. Минко Казаков, прот. Георги Георгиев, както и митрополитският протодякон Кирил Синев.

В проповедта си след литургията Негово Светейшество разказа за евангелските събития, свързани с празника Сретение Господне и Неделята за Закхей, която тази година се пада на същата дата. В словото си той спомена: „Днес, на Сретение Господне, преживяваме една радостна среща на стареца Симеон с Младенеца Христос. Празнуваме и още една важна среща на Господа Иисуса със Закхей. Днес е Неделята на Закхея от неделните дни преди Великия пост. Закхей бил богат човек и работел в сферата на митническата система. Такива служители били ненавиждани, понеже угаждали на римската императорска власт и се обогатявали за сметка на народа. Чул Закхей, че Господ Иисус Христос минавал наблизо и искал да Го види кой е Той, но не могъл от народа, понеже бил малък на ръст. Покачил се на една смоковница, за да Го види, защото щял да мине оттам. Сърцеведецът знаел за тази среща, какво ще предстои и как ще бъде тя спасителна за него. Погледнал нагоре, видял го и му казал: „Закхее, слез по-скоро, днес ще бъда в твоя дом”, и той бързо слязъл и Го приел с радост. По нататък не се споменава в светото евангелие от св. евангелист Лука, 19 глава, каква е била темата на техния разговор и колко време е продължил той, но завършил с думите: „Днес стана спасение на този дом”.

Най-накрая патриархът отправи пожелание: „Да бъдем честити със синовното си повиновение към Христа Спасителя и наш Господ и да превърнем нашите домове в Негово жилище, в Негово обиталище, та и ние да растем и крепнем духом, да се усилваме във вярата и да се спасяват нашите домове, нашата страна, нашето общество и да бъдем честити в бъдните дни!”

След проповедта бе възвестено и тържествено изпълнено многолетствие за духовната и светска власт, за всички присъстващи и почели празника.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Сретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеСретение Господне в РусеС иконата "Света Богородица Млекопитателница" от с. Пепелина
« предишна новинаследваща новина »