ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 3 октомври 2009 г. Пловдивска епархия в лицето на Пловдивския митрополит Николай посреща частица от св. Кръст Господен

01 октомври 2009 15:33, Пловдивска митрополия
Храм "Св. Марина" - Пловдив

ПЛОВДИВСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ПОСРЕЩА ЧАСТИЦА ОТ СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН на 3 октомври 2009 г. на площад „Централен” от 17,00 часа.

„Велик си Ти, Господи, и чудни са делата Ти....”, възкликва св. пророк и цар Давид. А най-великото и чудно Божие дело е изпълнението и особено завършекът на Божия промисъл за спасението на човешкия род. Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син за нас и нашето спасение. Но ето Христос, Синът Божий, бе разпнат при управлението на Пилат Понтийски и страда... В желанието си да сразят Бога, богоборците решиха да Го унижат, предавайки Го на позорна смърт. По онова време само най-големите разбойници и престъпници били наказвани с кръстна смърт. Но, о, дивно чудо! Позорният кръст се превърна в несъкрушимо оръжие, сразяващо най-напред онези, които искали да се поругаят със Сина Божий, и от тогава до днес и вовеки Кръстът винаги ще поразява поднебесните сили на злото със своята несравнима, свята и могъща сила.

„С това ще победиш”, казал Христос на св. равноапостолен император Константин Велики, показвайки му на нощното небе кръст от звезди. Предстояла битка с многочислен противник и цар Константин бил смутен, защото неговата войска била по-малобройна. Но още повече той се смутил, когато видял кръста, изписан по чудесен начин на небето над него. И тъй като цар Канстантин тогава бил все още езичник, той повярвал в Бога и заповядал бойните римски символи да бъда заменени с изображение на Кръста. Така с Божията всемогъща помощ и силата на кръстното знамение св. цар Константин победил в битката и останал в историята като един от най-великите управници-светци.

Преди време Кръстът Христов дойде и при нас, благослови и освети богоспасяемия ни град Пловдив и Пловдивска епархия. Две поредни години частица от св. Кръст, съхраняван на Света Гора – Атон, бе донасяна за всеобщо поклонение в град Пловдив. Велика бе радостта ни тогава поради тази голяма Божия милост към нас. Но велика бе и мъката ни, когато трябваше да изпратим обратно светинята към мястото на нейното съхранение... Но ето, че това не бе задълго! Днес е време отново да се възрадваме и развеселим, защото частица от Честния Кръст Господен ни е дарувана от българската държава. До този момент тя е била съхранявана в Националния исторически музей в София и идва при нас, за да остане за вечни времена в Пловдивска епархия. Мястото на нейното съхранение ще бъде манастирът „Свeта Троица” в местността Кръстова гора, където според стародавно предание такава частица е била заровена в земята, за да бъде запазена от поругаване през времето на робството.

В чест на това велико за нас събитие Пловдивската света митрополия организира тържествено посрещане на частицата от Честния Кръст Господен в гр. Пловдив, което ще се състои на 3 октомври 2009 г. на площад „Централен” от 17, 00 часа. Лично министър-председателят на Р България г-н Бойко Борисов ще донесе и предаде светинята на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. След това ще бъде отслужен кратък молебен с молитва към светия Кръст. Частицата от светия Кръст ще бъде пренесена с литийно шествие до митрополитския храм „Св. Марина”, където ще бъде отслужена празнична вечерня и тя ще бъде изложена за всеобщо поклонение на богомолния народ. На 4 октомври от 9,00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи божествена св. Литургия в храм „Св. Марина” в гр. Пловдив в съслужение с други митрополити, епископи и свещенослужители на БПЦ.

Пловдивска св. митрополия

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Пловдив

« предишна новинаследваща новина »