ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честният пояс на Пресвета Богородица, който се пази във Ватопедския манастир на Света Гора - Атон

04 февруари 2014 19:37, Българска Патриаршия
Честният Пояс, който се пази във "Ватопед"

Поводът за настоящата статия стана молбата на една богомолка в катедралния храм „Света Неделя” да й преведа от гръцки език един кратък текст, който се отнася до коланчето, допряно до честния пояс на Божията майка, намиращ се във Ватопедския манастир на Света Гора, Атон и което се дава за благословение и помощ на болящите и страдащите.

~*~

Според църковното предание, след Успението на Пресвета Богородица била запазена освен дрехата й, но също така и нейният пояс, изплетен собственоръчно от нея от камилска вълна. По нейна поръка поясът й бил поверен на св. апостол Тома, а после бил предаван по наследство между благочестиви християни, живеещи в Йерусалим. Тази реликва е особенно ценна не само поради това, че с нея се е опасвала Царицата небесна до края на земния си път, но и защото до нея се е докосвал Сам Господ Иисус Христос, когато се намирал в прегръдките на пречистата си майка.

Преданието разказва още, че...

(Целия текст е в интернет списанието „Православна мисъл” тук> http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=436)

Текст: дякон д-р Петър П. СИМЕОНОВ,
катедрален храм „Св. Неделя”, гр. София.
2 февруари 2014 г., Сретение Господне
Снимки: internet

 

 

Снимки

За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"„Пресв. Богородица Антифонитрия"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"За Честния Пояс, който се пази във "Ватопед"
« предишна новинаследваща новина »