ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Семинар „Официален уебсайт на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия - потенциал и развитие” в Бачковската св. обител

01 октомври 2009 23:08, Българска Патриаршия
Момент от работата на семинара

От 27 до 30 септември по решение на Светия Синод на БПЦ членовете на екипа на Официалния уебсайт на Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия се събраха в Бачковския манастир „Успение Богородично”, за да вземат участие в организирания там работен семинар. Регионални редактори и сътрудници от всички епархии дойдоха, за да придобият повече познания и умения, и да подобрят своята работа по сайта.

Семинарът бе официално открит на 27 септември в 19,00 ч. от директора на Официалния уебсайт на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Той изрази разбирането на Светия Синод на БПЦ, че Църквата ни трябва да използва съвременните средствата и възможности, за да стига гласът й до всички нейни чеда и да благовести на света Истината. Митрополит Йоаникий се обърна към членовете на екипа с напътствени слова за високата отговорност, която те носят пред Църквата и обществото, за надеждите, които Светият Синод на БПЦ възлага на този сайт и на онези, които се трудят за изграждането и поддържането му. От името на Светия Синод на БПЦ той благодари на игумена Негово Преосвещенство Агатоникийски еп. Борис за готовността, с която е откликнал на решението на Светия Синод именно Бачковската света обител да стане домакин на този важен за Църквата ни форум, и за добрите условия, които манастирското братство предоставя за работата му.

В отговор на това епископ Борис изрази своето разбиране за важността на благовестието и приветства решението на Светия Синод БПЦ да има своя електронна медия, която достоверно и точно да разкрива разнообразния духовен и църковен живот на Църквата ни, и да отговаря чрез този уебсайт на засиления интерес на българското общество да чува гласа на Църквата по наболелите проблеми на съвременния свят.

В продължение на два дена хората, на които Светият Синод възложи своето доверие, за да осъществяват медийната връзка между БПЦ и българското общество, слушаха лекции и участваха в дискусии и практикуми, за да могат занапред още по-ефективно да вършат своята работа. Те се обучаваха как по-добре да отразяват събитията от живота на БПЦ; как да постигнат по-добро взаимодействие с журналистите от другите електронни и печатни медии на национално и местно ниво; как да бъдат още по-активни участници в изграждането на образа на Българската православна църква и православното духовенство в публичното пространство.

С помощта на лекторите г-жа Ваня Бижева и г-жа Елена Трифонова, и на редакторите от централния екип - г-жа Десислава Панайотова, г-жа презвитера Александра Карамихалева и г-жа Анула Христова, участниците в семинара придобиха важни познания за спецификата на различните видове медии и в частност за уебсайта на БПЦ. По време на лекциите се говори за това що е обществено мнение и как се изгражда то, както и за ролята на Официалния сайт на БПЦ не само да информира, а и да бъде посредник между Църквата и обществото, и да утвърждава авторитета и ролята на Българската православна църква в страната и сред православните сестри-църкви.

Регионалните редактори и сътрудниците на сайта бяха запознати и със спецификата на писането и публикуването на различни прессъобщения, църковни новини, обзорни материали, интервюта, документи, исторически и богословски материали. По време на практикумите бяха поставяни конкретни задачи, свързани с работата им, които участниците в обучението успешно разрешаваха. Организаторите констататираха, че в лицето на членовете на екипа на Официалния си уебсайт БПЦ има много силно мотивирани, креативни и позитивно настроени служители. С тяхна помощ БПЦ ще става все по-отворена както по отношение на своя вътрешен живот и устройство, така и за нуждите и проблемите на обществото.

Следобедната сесия на 29 септември бе посветена на обсъждания и практически занимания за оптимизиране на индивидуалната и екипната работа. Регионалните редактори и сътрудниците споделиха своите затруднения и дадоха препоръки и конкретни предложения за подобряване и улесняване на работата им. Техническите лица по поддръжката на сайта: Иван Георгиев, Калчо Василев, Христо Друмев, Людмила Калъпчиева и Юлия Проданова, отговориха на отправените към тях въпроси. Бяха набелязани стъпките, които ще бъдат предприети за оптимизиране работата на сайта в техническо отношение и проведени практически консултации за новите членове на екипа.

В последния ден от престоя си в Бачковската света обител екипът на сайта взе участие в светата Литургия в съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица”. След това редакторите посетиха аязмото „Покров на Пресвета Богородица”, параклисът „Св. Архангел Михаил” и пещерата в местността Клувията, откъдето преди около 450 години чудотворната икона на св. Богородица е дала знак на хората за своето спасително присъствие. По време на поклонническата разходка разговорите за общата работа и целите, които екипът си поставя, продължиха. След прощалния обяд екипът на Официалния сайт на БПЦ се сбогува със своите домакини и с голямо удовлетворение всеки от членовете му пое към своята епархия с удвоено желание за ползотворна работа за прослава на Пресвета Троица и за полза на Църквата и отечеството ни.

Новина: обновена
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Момент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинараМомент от работата на семинара

Аудио

Семинар

« предишна новинаследваща новина »