ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ватопедският игумен Ефрем е оправдан

01 октомври 2009 20:49, Българска Патриаршия
Патриарх Вартоломей и игумен Ефрем

Потвърди се информацията на агенцията за църковни новини “Ромфеа” от 6 септември 2009 г., че не съществува никакво решение на Вселенската патриаршия за “разстригване” на игумена на Ватопедската света обител, архим. Ефрем.

Бяхме писали тогава, че не е бил свикван никакъв съд срещу игумена, нито е била искана неговата оставка.

Някои обаче побързаха да оклеветят игумена, с цел да създадат объркване и негативна атмосфера преди предстоящия тогава съдебен процес (започнал на 22 септември, бел. прев.).

На 29 септември 2009 г. Свещеният синод на Вселенската патриаршия на свое заседание разгледа доклада на Патриаршеската комисия по светогорските въпроси с основна тема налагането на духовни санкции на игумена Ефрем във връзка със случая “Ватопед” и неговото раздухване още от самото начало.

Светият и свещен синод обаче реши, че няма никакво уличаващо обстоятелство срещу о. Ефрем и отхвърли по всички пунктове доклада на комисията, оправдавайки де факто по този начин Ватопедския игумен.

Според информацията, с която разполага изключително “Ромфеа”, Вселенската патриаршия е решила конкретно, че:

1. Няма да раздухва повече този случай;

2. Няма никакви данни за съществуването на недвижимо имущество, собственост на монастира, на о. Амулиани, за което „Ватопед” щял уж да преговаря с руски бизнесмени;

3. Бе потвърдено, че титлата “Велик” («Μεγίστη»), отнасяща се към наименованието на Ватопедския манастир, води началото си от много отдавна (15 век) и е засвидетелствана на печат от 1820 г., а не както лъжливо твърдят някои, че била въведена “поради егоизъм” от стареца Ефрем;

4. Бе направена забележка на един от митрополитите, който представи пред гръцкия печат предложението на Комисията уж за налагането на санкции, като решение на Свещения синод на Вселенската патриаршия;

5. Беше казано, че неявяването на стареца Ефрем за разпит пред разследващата парламентарна комисия не е “дръзко”, тъй като той се е явил лично и е връчил меморандум, съгласно препоръките на юридическите си съветници и светогорски духовници.

Беше казано, накрая, че старецът Ефрем е съблазнил вярващите със случая около метоха на обителта, но Светият и свещен синод преценява, че тази съблазън не се дължи на стареца Ефрем, а на вдигналия се впоследствие излишен медиен шум.

Превод: Алексей Стамболов
Източник: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3174&Itemid=1
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

« предишна новинаследваща новина »