ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в столичния храм „Покров Богородичен - Всех скорбящих Радост”

01 октомври 2009 22:05, Софийска митрополия
архимандрит Григорий

Архимандрит Григорий, протосингелът на Софийската света митрополия, оглави тържествената света Литургия в столичния храм „Покров Богородичен - Всех скорбящих Радост”. В чест на празника Покров на Пресвета Богородица, в съслужение с Негово Високопреподобие участваха предстоятелят на храма иконом Николай Танев, храмовото духовенство, ставрофорен иконом Ангел Янъков, иконом Бонифаций Чаков, протодякон Стефан Марков и дякон Любомир Стоянов.

Поздравително слово към голямото множество богомолци произнесе архимандрит Григорий. В него той припомни историята за видението във Влахернския храм и установяването на празника, като каза: „ Вече 1100 години на този ден в храмовете се събира многобрен народ, за да благодари на Божията Майка, да я славослови и да я помоли да не престава да покрива със своя омофор /покров/ всички православни християни и така да ги пази от беди и злощастия. Нека не забравяме къде беше забелязан покровът на света Богородица, който тя разпростря върху християните, това бе в храма, по време на молитва. Затова нека идваме и пребъдваме в Божия дом в молитва и покаяние, за да можем да се надяваме Майката Божия да се застъпва за нас, да бди над нас и да ни покрива със своя омофор, като непрестанно умолява Бога. Нека я славословим и я молим да ни подпомага, та с лекота да понасяме трудностите, изпитанията и изкушенията на нашето време.

Като преподаде на богомолците първосветителския благослов на Негово Светейшество, отец-протосингелът отбеляза, че в тази енория от 11 години активно работи енорийски център /разположен в криптата на храма/, който провежда целогодишно курсове по вероучение, иконопис, дърворезба, фотография и църковно пение; че храмът става все по-благолепен, че тази година за храмовия празник са подновени прозорците; че енорията е „жива” и за този живот „свидетелствате всички вие, които препълнихте в този делничен ден Божия храм”.

Предстоятелят на храма иконом Николай Танев благодари от името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на Негово Всепреподобие, че е удостоил с присъствието си храмовото духовно тържество и прикани всички миряни ”да не чакаме да се разболяваме и тогава да плачем, а сега, когато Господ ни дава сили да бъдем в храма, да се молим на светата Дева, за да бъде тя наша помощница и ходатайка пред Божия престол. Молейки се, нека да пеем, защото св. Йоан Кукузел, чиято памет честваме днес, е казал: "Който пее, двойно се моли”.

Църквата „Покров Богородичен - Всех скорбящих Радост” е построена благодарение усилията на благотворителния комитет „Всех скорбящих радост”, създаден през 1909 г. Йорданка Филаретова, съпруга на изтъкнатия наш родолюбец и просветител Сава Филаретов, дава идеята, към учредения от нея приют да бъде издигнат и молитвен дом. Под ръководството на инж. Каравчев през периода 1922-1925 г. е издигнат величествен храм.

Продължителката на делото на Йорданка Филаретова - Екатерина Максимова /схимонахиня Екатерина/ - обикаля Русия, Америка и Канада и събира помощи за изграждането и обзавеждането на новия храм. Иконостасът, иконите, църковната утвар и други принадлежности, които и досега са в храма, са били притежание на руския православен храм „Св. Пантелеймон” към руската Николаевска болница в Цариград. През 1925 г. на публичен търг са придобити от турски паша, впоследствие са откупени от него и поставени в новопостроения храм. До 1950 г. църквата „Покров Богородичен” е обслужвала главно духовните нужди на приюта, а след това се определя като енорийски храм. От тогава до днес свещениците, които предстоят пред светия престол в този дом на Божията Майка, са отдадени на благодатното си пастирско служение, преподават истините на православната вяра и утвърждават в духовния живот множество вярващи не само от енорията, но и от цялата столица.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

дяконитебогомолния народхрамовата иконапоздравително слово на иконом Николай Таневпредстоятеля на храмаарх. Григорий благославя

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »