ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Самоковския девически манастир "Покров Богородичен"

01 октомври 2009 22:46, Софийска митрополия
Празникът Покров Богородичен в Самоков

Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан оглави тържествената света Литургия в девическия манастир “Покров Богородичен” в град Самоков по повод храмовия празник на обителта - Покров на Пресвета Богородица. В празничната богослужба взеха участие архиерейският наместник в град Самоков - иконом Петър Стоименов, свещеник Георги Спасов от град София, свещенослужители от епархийския център, духовници от Самоковската духовна околия и дякон Иван Петков.

На клироса по време на утринното богослужение възхваляваха Божията Майка псалти от София, ръководени от секретаря на Софийска митрополия г-н Андрей Касабов. В края на светата Литургия викарният епископ Йоан произнесе вдъхновено слово за празника, в което говори за всегдашната ни подкрепа от Божията Майка, за нейното ходатайство и застъпничество пред Бога.

Епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Максим всепреподобната игумения Гавриила, посветила се на Бога в тази света обител от петнайсетгодишна, поздрави сестринството, ктиторите и дарителите на светата обител. Накрая Негово Преосвещенство се обърна към стотиците самоковци, дошли да почетат празника: „Пожелавам Божията Майка да ви пази под своя всегдашен покров, да ви дава утеха и пази града ви от беди и злощастия. Нека заедно се молим в тази света обител и с радост да творим делото Господне”.

След духовнато угощение за богомолците беше подготвено и благословено ястие.

Снимки: Андрей Касабов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Празникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в СамоковПразникът Покров Богородичен в Самоков

Аудио

Самоков

« предишна новинаследваща новина »