ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЧУДО НА СВЕТА БОГОРОДИЦА В ЕДИН ОТ МАНАСТИРИТЕ НА САИДНАЯ (СИРИЯ)

08 февруари 2014 18:53, д-р Десислава Панайотова
Манастирът "Рождество Богородично" в Саидная, Сирия

Международната православна служба за християнски новини агенция OCP News* Service съобщи за чудо на света Богородица в един от манастирите на Саидная. Този град е един от най-известните християнски обитания и поклоннически места в раздираната от войната Сирия. Случилото се е разказано от сирийска християнка, посетила родината си наскоро. В продължаващата гражданска война са разрушени християнски светини и разделени хиляди християнски семейства в Саидная.

Чудото се е случило миналия месец, когато терористите изстреляли ракета към един от манастирите. Монахините в манастира чули силен гръм и вибрации, съпътстващи стартирането на ракетата. Те били сигурни, че ракетата ще ги убие и ще повреди манастирския комплекс. Но нищо от това, което очаквали, не се случило и монахините се чудели за "съдбата" на ракетата.

Няколко дни по-късно един от генералите от сирийската армия посетил манастира за да предаде поздравления за Рождество Христово и Нова Година. По време на разговора той попитал дали манастирът е преживял нещо необичайно напоследък. Монахините разказали за ракетата, която била изстреляна от бунтовници в манастира, но не го ударила. Офицерът бил изумен да чуе това и той самият потвърдил, че също е видял изстреляна ракета към манастира, но заедно с други хора видял и още нещо много странно и необичайно. Ракетата била на път да се удари в манастира, но изведнъж облечена в синя дреха жена се появила в небето, хванала ракетата с ръцете си и я изхвърлила настрани. Това било голямо чудо за всички тях. Генералът се чудел коя е била тази жена, която била облечена в синьо с блестяща невероятна слава на нея. Накрая осъзнали, че това е не друг, а света Богородица, майката на Христос, нашия Бог, Господ и Спасител.

ПРЕДХОДНОТО ЧУДО

БОЖЕСТВЕНА НАМЕСА СПАСЯВА СИРИЙСКИЯ МАНАСТИР „РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО“ - САИДНАЯ, УДАРЕН ОТ СНАРЯД

За тези, които не са запознати, припомняме предишен случай, когато божествената намеса предотврати детонацията на снаряд, който проби стените на сирийския манастир „Рождество Богородично“ - Саидная, духовен пристан близо Дамаск. "Света Богородица със собствените си ръце спря снаряда и го предпази от взривяване ", каза тогава майка Верона - игуменката на манастира, която тълкува разминалата се опасност като божествено послание, че "Бог бди над свещените места" в условията на безпрецедентните неспирни вълнения в Сирия.

На 29 Януари, 2012, три дни след убийството на духовника на Антиохийската православна църква йеромонах Василий (Насар) (убит на улицата на 26 януари 2013 г., докато оказва помощ на ранен човек), беше извършена агресия срещу духовната светиня на Православната църква - манастира „Рождество Богородично“ в Саидная, където в продължение на векове се пази чудотворната икона на света Богородица, която според преданието е изписана от апостол и евангелист Лука.

В неделя, когато в обителта се събират много богомолци и поклонници, към манастира бил изстрелян снаряд от ръчно оръдие. По Божий промисъл снарядът удря стената на една от стаите, пробива я, но не избухва.

"Чухме експлозия и почувствахме силно земетресение, така че веднага отидохме да видим какво се е случило. Видяхме пушек и прах да излизат от един от прозорците на стаите", каза игуменката на манастира, майка Верона, като изрази благодарност към Бога, че снарядът не е експлодирал.

Звукът от експлозии и стрелба от близките градове отеква около обикновено спокойния манастир. Монахините казват, че взривовете идват от съседните градове Ранкус и Taлфитa, фокусни точки на военна операция за прочистване покрайнините на Дамаск от дезертьори и бунтовници.

"Видях проблясък на светлина, идваща от хълма срещу манастира, и след това чух експлозия", казва млада студентка по право, която живее наблизо. "Аз не си представях, че това може да бъде снаряд. Разбрах само, че е паднал много близо до нас, когато изведнъж чух експлозия и напуснах стаята си", добави тя.

---

Основан през 547 г., манастирът на Дева Мария от Саидная, е водещ православен женски манастир към Антиохийската Патриаршия, който е с изглед към планинско село със същото име, само на 35 километра от Дамаск.

В манастира има училище за сираци, чиито разходи се поемат от частни дарения.

Метохът е основен център поклонение и се намира недалеч от села като Maaлюла, където хората все още говорят сирийски, близък до арамейския език – който е бил езика на Господ Иисус Христос.

Антиохийската православна църква е със седалище в столицата Дамаск, която е близо до манастира.

 

* http://theorthodoxchurch.info/blog/news/2014/01/miracle-of-holy-theotokos-in-the-christian-town-of-saidnaya-exclusive/

Превод: Катя Тодорова
Снимки: http://www.taipeitimes.com и de.wikipedia.org
Материала подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Пробойната от снаряда, обезвреден от св. Богородица в манастира Саидная
« предишна новинаследваща новина »