ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

130 години Български червен кръст

02 октомври 2009 13:54, Софийска митрополия
първото ръководство на НДБЧК 1885г. в средата митрополит Климент/Васил Друмев/

На 29 септември Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан отслужи водосвет и освети параклиса “Рождество Богородично”, изграден от Българския червен кръст, в чест на 130 години от основаването на съюза. Параклисът се намира на територията на Националния му учебен център в с. Лозен, Софийско, и е построен за да посрещне духовните нужди на хората, които ще пребиват в изграждащия се хоспис за извънболнична грижа за болни и възрастни хора.

В църковното последование взеха участие протойерей Цанко Тотев, енорийски свещеник на с. Горни Лозен, свещеник Николай Цурев от храм „Св. Неделя”, дякон Иван Петков и Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия. Официални гости на събитието бяха г-н Кирил Ананиев, съветник на Президента, доц. Красимир Гигов от министерството на здравеопазването, гл. комисар Никола Николов от Национална служба «Пожарна безопасност и защита на населението», г-н Стефко Бурджиев от Гражданска защита, г-жа Катя Паракозова и г-н Владимир Петров от министерството на финансите, полк. Гълъбов, Учебен център на Българската армия в Чаралица, г-н Светослав Митрев, кмет на с. Лозен.

Председателят на БЧК г-н Христо Григоров и генералният директор на организацията д-р София Стоименова приветстваха гостите и подчертаха, че новоизграденият параклис ще бъде: „...своеобразен символ на полаганите сериозни усилия от страна на Българския червен кръст за възпитаване на висока нравственост и хуманност у младите хора в духа на изконните български християнски добродетели. Той е и една надежда, че провереното от времето сътрудничество с Българската православна църква ще намери нови измерения с различни дейности в полза на хората, на доброто и човечността”.

Създатели на БЧК са авторитетни и обществено признати духовници, като митрополит Мелетий Софийски, митрополит Серафим Сливенски, митрополит Климент Търновски /Васил Друмев/ и др. Стотици свещенослужители от цялата страна активно участват в червенокръстката дейност. По време на Втората световна война на мястото, където днес се намира Националната база на БЧК, е имало лечебна база, в която Българската православна църква е полагала грижи за възстановяването на ранени войници от фронта. При осъществяване на своята хуманитарна мисия Българският червен кръст през цялата си дългогодишна история е поддържал тесни връзки и е работил в сътрудничество с Българската православна църква. Днес Националният учебен център на БЧК е специализирана база за професионално обучение на млади хора, които получават знания за хуманитарните ценности и идеали, придобиват умения по оказване на първа долекарска помощ и първа психологическа подкрепа, подготвят се за действия по време на бедствия и аварии.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

БЧК

« предишна новинаследваща новина »