ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Частицата от светия Кръст Господен - за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия

02 октомври 2009 16:51, Доростолска митрополия
Катедралният храм на Силистра

Частицата от Кръста Господен, дарена от Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Негово Блаженство Теофил на Доростолска епархия, бе отнесена за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия.

Това стана на 26 и 27 септември.

По покана на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион и придружаващите го духовници отнесоха драгоценната светия за благословение на жителите на с. Българево, общ. Каварна.

Самият високопреосвещен митрополит Кирил заедно със свещеници и множество благочестив народ посрещна в началото на селото частицата от светия Кръст Господен. В литийно шествие начело с хоругви и рипиди при камбанен звън и биене на дървено клепало и при пеене на тропара “Спаси Господи”, носена от митрополит Кирил, частицата от светия Кръст Господен се отправи към централния храм на селото.

Там със запалени свещи множество народ очакваше тържествения момент на внасянето на светинята. Вложена в средата на непрестолен кръст в седефен обков частицата от Кръста Господен бе изложен за поклонение в средата на храма.

В съслужение на множество духовници начело с местния архиерей бе отслужена света Литургия.

Посетихме край с. Българево и приюта за заболели люде с телесни увреждания. Поздравихме ги с пожелание за дълъг живот и да се завърнат по домовете си. Изпратиха ни с пожелание пак да ги посетим. Пожелахме, че ако е Божия воля, това ще стане с Кръста Господен.

В двата дни с благословение на епархийския архиерей - високопреосвещения митрополит Кирил, обиколихме много градове с частицата от светия Кръст Господен. Навред ни посрещаше местното население с голямо вълнение и при камбанен звън.

Пожелаваме устройваните от митрополита духовни тържества и богословски конференции да продължат и занапред за Божия прослава.

Светият Кръст Господен се счита за покровител на престолния град на Доростолска епархия - Силистра - и Кръстовден се чества като празник на града. Затова митрополит Иларион отправя през 2007 г. молба към патриарх Теофил - Йерусалимската патриаршия да дари частица от Кръста Господен на древната Доростолска епархия. Така драгоценната светиня попада в крайдунавския град. Днес тя се съхранява в катедралния храм "Св. ап. Петър и Павел".

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Варна

« предишна новинаследваща новина »