ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в с. Горно Абланово, Русенска епархия

04 октомври 2009 17:01,
Проповед на епископ Иаков

На 4 октомври, втора неделя след неделя подир Въздвижение, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи божествена св. Литургия в храм „Св. Димитър Солунски” в с. Горно Абланово. В богослужението взеха участие председателят на храма - свещеник Ангел Манолов, и дякон Кирил Синев.

Въпреки рязката промяна на времето и силния дъжд, вярващите бяха изпълнили своя енорийски храм. Евангелското четиво за днешната неделя е много кратко, но пълно с поучения за духовното израстване на християните. То започва с думите на Спасителя Господ Иисус Христос, наричани "златното правило": „И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях” (Лук. 6:31). Следват три стиха, в които Спасителят задава въпроси на вярващите с цел да изтъкне различието между поведението на християните и езичниците. В 35-и стих на 6-а глава от Евангелието по Лука Господ призовава последователите Си към нещо, несрещано в никоя друга религия, а именно, призив за любов към враговете. Ето в това се изразява величието на християнската вяра - не само да обичаш този, който те обича, но и да обичаш онези, които те мразят и ти вредят. За това е необходима силна вяра, способност да прощаваш, загърбване на егоизма, гореща молитва „за да ни бъде наградата голяма и за да бъдем синове на Всевишния, Който е благ към неблагодарните, и към злите” (стих 35-и). В заключение Господ Иисус Христос отправя Своя призив за милосърдие към ближните.

В края на св. Литургия епископ Иаков преподаде благословение от Русенския митрополит Неофит на председателя на храма и на вярващите.

Те от своя страна сърдечно благодариха за архиерейското богослужение и отправиха отново покана по случай наближаващия храмов празник на тяхната църква. Всички ние отнесохме в домовете си възвишеното послание на Господ Иисус Христос за любов към враговете си.

На връщане към гр. Русе епископ Иаков посети храм „Света Троица” в с. Обретеник, също духовно обгрижвано от свещеник Ангел Манолов.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

"Господи, Господи, погледни от небето и виж...""Премъдрост, застанете прави..."Велик входВелик входВелик входНа многая лета владико!Преподаване на Тялото ХристовоПроповед на епископ Иаков

Аудио

Горно Абланово

« предишна новинаследваща новина »