ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отпразнуване на една година българо-румънски църковни и културни отношения между общините Тутракан и Кирнодж

17 февруари 2014 22:29, Русенска митрополия
Св. Литургия в Кирнодж

На 16 февруари, Неделя на Блудния син, в храм „Св. Николай” на румънската община Кирнодж бе отпразнувана една година българо-румънски църковни и културни отношения между общините Тутракан и Кирнодж.

От българска страна взе участие многобройна църковна и гражданска делегация: прот. Михаил Михайлов (с. Шуменци), свещ. Валентин Добрев (Тетово), свещ. Деян Ангелов (Борисово), свещ. Йордан Йорданов (Белица), свещ. Серафим Атанасов (Бяла), протодякон Кирил Синев, презвитера Ангелова, Милен Бакалов – служител на Русенска митрополия. Община Тутракан беше представена от зам.-кмета Петя Василева, председателя на Общинския съвет Данаил Николов, двама общински съветници, директора на дирекция „Духовни дейности и образование” г-жа Станкова, Стефка Капинчева - библиотекар, Калина Михайлова от в. „Тутракански глас”.

От румънска страна в богослужението взеха участие архиерейският наместник на Олтеница ставр. ик. д-р Мариян Некула, ставр. ик. Николае Чобану, прот. Фанел Бурулян, прот. Василе Кристиян, свещ. Думитру-Дънуц Йоница, свещ. Адриан Постоля и протодякон Мариус-Кътълин Стойка.

В събитието взе участие и г-н Ръзван Букурою, директор на националната телевизия TVR 3 и на най-авторитетните граждански списания на църковна тематика „Светът на вярата” (Lumea credinţei) и „Светът на монасите” (Lumea monahilor).

В притвора на храма домакините бяха подготвили експозиция на снимки от съвместните българо-румънски срещи.

Добре обоснована проповед върху темата на неделното свето евангелие произнесе архиерейският наместник на Олтеница.

След св. Литургия в храма се проведе конкурс за детска рисунка на църковна тематика. Младежи от трите енорийски храма взеха участие в традиционния в много места на Румъния конкурс за биене на клепало.

Домакините от община Кирнодж бяха подготвили и раздадоха на гостите от България почетни дипломи за заслуги в насърчаването на българо-румънските църковни и културни отношения. Те подариха за музейната експозиция на Русенска митрополия ценна книга за историята на църквата в крепостта Нямц, имаща отношение към българската история.

Иконографката Щефания Накю беше изографисала специална икона, изобразяваща св. Харалампий (покровител на църквата в с. Варненци) и св. Николай (покровител на една от църквите в Кирнодж) на р. Дунав, на гърба на която паметен надпис свидетелства за братските отношения между двете общини (Тутракан и Кирнодж), които в скоро време ще бъдат побратимени.

От българска и румънска страна се изказаха благодарствени слова, в които изрично се подчерта голямото значение на православната вяра, която изповядваме, за възможно най-тясното побратимяване и сближаване на нашите два народа. Специални благодарности бяха отправени към църковния епитроп и началник на местната пощенска служба Аурелиан Йонел Котобан, който беше истински „двигател” в насърчаването на братските отношения, преди всичко чрез своята дейна вяра и широка богословска подготовка. Проведените българо-румънски срещи през навършената една година бяха свързвани конкретно с отпразнуване на значими църковни празници, които даваха възможност за изява на най-искрените ни религиозни чувства, поради което това бяха срещи не просто протоколни, а действително поставени на основата на непреходната ни православна вяра.

Истинска радост за всички беше участието в богослужението на г-н Васил Букуров, роден и приел св. Кръщение в храм „Успение Богородично” в Кирнодж, който прекарва целия си живот в Русе.

Българската делегация посети архиерейското наместничество и катедралния храм в гр. Олтеница, като се поклони на намиращите се в него св. мощи.

Анализирайки проведените братски срещи на основата на вярата се чувстваме обогатени преди всичко от духовния опит на Румънската православна църква. Една от огромните й заслуги безспорно е резултатният пастирско-мисионерски подход по отношение на привличането и оставането на вярващите в православната вяра. В условията на преминалия печално известен атеистичен режим и безкомпромисна секуларизация на днешното общество все повече се увеличават кандидатите за обучение в духовните школи в Румъния. Ето защо днес сме свидетели на една жива поместна църква, в която не съществуват вакантни енории и недействащи манастири, в която инициативни и амбициозни млади свещенослужители със солидно богословско образование и чувствителност към проблемите на вярващите живеят своята вяра на дело, помнейки добре думите на апостола, който казва: „Вярата без дела е мъртва” (Иак. 2:26).

Домакините изказаха сърдечна благодарност и подчертаха заслугите на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който благодарение на пастирския си подход и братско отношение към свещенослужителите Фанел Бурулян и Адриан Постоля от община Кирнодж постави начало на българо-румънските отношения между двете общини на 10 февруари 2013 г. (Св. Харалампий) в с. Варненци.

Текст: протодякон Кирил Синев
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Св. Литургия в КирноджВелика ектенияВелика ектенияСв. Литургия в КирноджМалък входВярващитеСлушане на св. евангелиеЧетене на св. евангелие - притчата за Блудния синПроизнасяне ектенията за оглашенитеВелик входВсички заедно произнасят предпричастните молитвиПредставителите на двете общиниАрхиерейският наместник произнася проповедВ св. олтарВ св. олтарВ св. олтар"Със страх Божий..."Представителите на двете общиниБлагодарствени словаИзложба на детски рисунки на църковна тематикаБлагодарствени словаКонкурс за биене на клепалоГ-н Васил Букуров - роден и кръстен в Кирнодж, днес живущ в РусеКамбанариятапред храмаРазмяна на подаръциРазмяна на подаръциПред храма в ОлтеницаИконатаФоторепортаж от взаимните отношения"Велик си Ти, Господи, и чудни са Твоите дела..."
« предишна новинаследваща новина »