ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветен нов параклис в Еленския балкан

05 октомври 2009 15:32, Великотърновска митрополия
Параклис "Св. Троица", с. Марафелци

На 1 октомври 2009 г. – празника Покров на Пресвета Богородица, Великотърновският митрополит Григорий посети Еленска духовна околия, като рано сутринта се отправи към с. Марафелци, за да извърши освещаване на новия параклис „Света Троица”.

Близо 10 години изминаха, откакто богоугодната идея за издигането на параклиса възникна и започна да се реализира. Много са дарителите, станали съпричастни към общото дело. Теренът за построяването бе предоставен от Община - Елена, а средставата по изграждането са набавени чрез дарения от местните жители, от бизнесмени в гр. Елена, а така също и от варненци и русенци, които са закупили имоти за летуване в живописния Еленски балкан.

В село Марафелци, отстоящо само на 5 км от град Елена, митрополит Григорий беше посрещнат с голяма радост от жителите и гостите. В съслужение с архиерейския наместник протойерей Митко Янков и йеромонах Петър Коев владиката извърши чина на освещаване на параклиса с полагане на св. Антиминс.

На последвалата празнична св. Литургия се черкуваха кметът на гр. Елена г-н Сашо Топалов, председателят на Общинския съвет г-н Симеон Кънчев, зам.- кметът, както и много общински съветници, енориаши и гости от цялата страна.

В проповедта си архиереят поздрави всички с най-новия Божий храм във Великотърновска епархия и отбеляза, че само по този начин – обединени в делата на вярата, ще устоим на лъжеученията и съблазните на днешния век.

На излизане от храма митрополит Григорий окуражи събралите се християни и дълго беседва с тях, преди да продължи обиколката си в Еленска духовна околия, отправяйки се към Маренския манастир „Св. Преображение”.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Коленопреклонна молитваПомазване стените на храмаКръстно знамениеПолагане на новия св. АнтиминсАрхиерейски благослов"Богородице Дево радуйся ..."БеседаСред богомолците

Аудио

Нов параклис

« предишна новинаследваща новина »