ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Света Троица” в кв. "Кирково", гр. Велики Преслав

06 октомври 2009 09:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божията майка да помага

На 26 септември, Успение на св. апостол и евангелист Йоан Богослов, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи чина за обновление на храм „Света Троица” в кв. "Кирково" (гр. Велики Преслав). След това архиереят отслужи тържествена св. Литургия в съслужение с архиерейския наместник на гр. Търговище свещеноиконом Славчо Проданов и свещеноиконом Неделчо Чанков – председател на обновения храм.

Сред официалните гости бяха областният управител на гр. Шумен – Димитър Александров, кметът на Велики Преслав – г-н Димо Бодуров, общинският съветник на гр. Шумен и бивш ректор на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски” - проф. д. ф. н. Добрин Добрев, заместник- кметове и общински съветници от гр. Велики Преслав.

След Литургията митрополит Кирил отслужи и тържествен водосвет, като освети терена и положи основен камък за градежа на православен център с трапезария и стаи за нощуване на вярващи, дошли да посетят храма.

Православният храм „Света Троица” не е функционирал вече 20 години. След спечелен проект на стойност 100 000 лева към Министерството на държавната политика при бедствия и аварии той отново е дом за молитва. Допълнителните средства за цялостното изграждане са дарени от няколко фирми и частни лица.

На този ден имаше и друг празник. Тайнството св. Кръщение прие големият син на един от жителите на кв. "Кирково", който е преселник от Танзания и е женен за българка. Младежът с рожденото име Джеймси при кръщението си възприе името Валентин. Негово Високопреосвещенство пожела на новия член на светата Православна църква: Всемогъщият Бог да му даде Своята благодат, за да израсне духовно като човек с правилни позиции, да знае как трябва да постъпва, за да бъде достоен последовател на Христа, да не се колебае да върши добро и укрепен с Божията сила да успява в живота.

Снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Храм „Света Троица” ПрестолътНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил"Да поменет Господ Бог..."Джеймси прие името ВалентинСвето кръщениеСвето кръщениеСвето кръщениеСвето кръщениеСвето кръщениеОсвещаване на водатаОсвещаване на теренаПърва копка за Православен центърОсновен камък

Аудио

Варна

« предишна новинаследваща новина »