ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В конезавода „Кабиюк”, град Шумен, ще има параклис

06 октомври 2009 10:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
В конезавод "Кабиюк"

На 3 октомври 2009 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил присъства на празника на конезавода, известен като „Кабиюк”, в град Шумен. Тази година се навършват 145 години от основаването му.

Митрополит Кирил поздрави присъстващите с празника и разказа спомени от времето на своето безгрижно детство с хубавите зими, когато неговите родители са работили в ДВС – поделение ”Кабиюк”.

Сред официалните лица бяха областният управител на Шумен - г-н Димитър Александров, и директорът на „Кабиюк” - г-н Пламен Петков. Господин Петков припомни, че в наши дни с конски впряг до град Варна се стига за два часа. Той се похвали, че в стопанството са единственият на Балканския полуостров Музей на коня и ловната резиденцията на княз Батенберг.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е дал благословение иконописната зала в конезавода да бъде превърната в действащ параклис.

„Кабиюк" е най-старият конезавод в България. Основан през 1864 г. от русенския валия Митхад паша. Там се отглеждали коне за турската армия. Конезаводът се намира на 13 км от Шумен. Стопанството разполага с близо 30 000 декара земя, от която над 20 000 е обработваема, а останалата е заета от ливади, пасища, постройки и др. В момента в държавния конезавод се отглеждат 464 коня от породите: чистокръвна арабска, чистокръвна английска, източно българска и др.

Снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

В конезавод "Кабиюк"...до Варна за два часаВ конезавод "Кабиюк"В конезавод "Кабиюк"

Аудио

Варна

« предишна новинаследваща новина »