ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

София отбеляза за 141-ви път паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски

20 февруари 2014 07:56, Софийска митрополия
Литийно шествие

На 19 февруари се изпълниха 141 години от кончината на най-обичания наш национален герой – йеродякон Игнатий – Васил Левски, наречен българския Апостол на свободата.

В старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“, който се намира в близост до лобното му място и където се съхранява кичур от косите му, бе отслужено заупокойно последование в негова памет. То бе предстоявано лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Заедно с него в панихидата съслужиха Техни Високопреосвещенства: Сливенски митрополит Йоаникий, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим; Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум и Тивериополски еп. Тихон, архимандрит Дионисий, началник отдел "Богослужебен" към Светия Синод, архимандрити, монаси, десетки предстоятели на столични храмове, свещеници и дякони.

В храма множество държавници, общественици и гражданство запалиха свещи и се помолиха за упокоение на Апостола на свободата. Сред присъстващите бяха: директорът на дирекция "Вероизповедания" към МС г-н Емил Велинов, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на СОС, посланици, депутати, граждани и всички възпитаници на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и техни преподаватели, както и ученици от Спортното училище “Васил Левски“.

В края на последованието Негово Светейшество произнесе възпоменателно слово за патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

"Васил Левски е пример и вдъхновение"- каза Светейшият ни патриарх и благослови църковното изпълнение (народа) в храма.

След панихидата духовенството и граждани се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към шествието, в което взеха участие всички служители на Столична община, се присъединиха президентът на Република България Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Михаил Миков, представители на различни парламентарни групи и обществени дейци.

Пред паметника на Апостола се проведе митинг-поклонение, в който бе произнесено слово от проф. Пламен Митев – декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", зам.-председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".

С възпоменателна програма (подготвена от Столична община) и тържествена проверка бе почетена 141-вата годишнина от гибелта на йеродякон Игнатий. Държавници, общинари, министри и граждани паднаха на колене пред паметта на Дякона.

От духовенството и представителите на българската държавност бяха поднесени венци и цветя на паметника, който от рано сутринта бе обсипан с цветя от малки и големи родолюбци.

Текст и снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »