ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Частица от мощите на св. Йоан Рилски пътува към Велико Търново

06 октомври 2009 13:04, Великотърновска митрополия
Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски

На 5 октомври 2009 г., съгласно решение на Светия Синод, Великотърновският митрополит Григорий и Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската св. обител, отделиха частица от мощите на св. Йоан Рилски.

Днес – 6 октомври 2009 г., в 10, 45 ч. след отслужването на св. Литурия в съборния храм "Рождество Богородично" на Рилския манастир, митрополит Григорий напусна обителта и се отправи с частицата от мощите към Велико Търново.

На няколко километра от старопрестолния град светинята ще бъде посрещната с кортеж, след което към 17,45 ч. ще бъде тържествено внесена за поклонение в катедралния храм на Велико Търново „Рождество на Пресвета Богородица”.

За първи път след пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в основаната от него света обител, търновци ще могат отново да се поклонят на св. Йоан в своя град. От 1195 до 1469 г. нетленните мощи на Рилския светец били съхранявани в престолния Търновград, където се радвали на голяма почит, и сега не може да се опише вълнението и радостта, с която жителите на Велико Търново очакват светинята.

След полагането на частицата за поклонение в катедралния храм ще бъде отслужена тържествена вечерня. Утре – 7 октомври 2009 г., ще има утреня и св. Литургия, по време на които всички желаещи ще могат да се поклонят на св. мощи.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Св. Йоан РилскиКатедрален храм "Рождество Богородично" В.ТърновоПоклонение на честните мощи в Рилския манастирРаката с мощите на Рилския чудотворец

Аудио

Велико Търново

« предишна новинаследваща новина »