ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"

21 февруари 2014 11:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Българско участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"

От 10 до 13 февруари 2014 г. в гр. Ниш, Република Сърбия, се проведе XX международна конференция на Международния обществен фонд «Единство на православните народи”. Темата беше «Държава, църква общество: исторически уроци и перспективи».

По покана на президента на фонда професор Валерий Алексеев и с благословението на Българския патриарх Неофит, Българската православна църква беше представлявана на конференцията от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. От българска страна в работата на конференцията с доклади участваха и прот. Василий Шаган, г-н Пламен Славов - председател на Парламентарната комисия по вероизповеданията и парламентарната етика, г-н Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията, г-жа Елисавета Миленова - представител на фонда за България, и г-н Сашо Дончев - изпълнителен директор на „Овергаз Инк“ АД.

Форумът бе открит на 10 февруари от 10 ч. в театъра на гр. Ниш с приветствия към участниците в конференцията от църковните, държавните и общински власти на Република Сърбия. Негово Преосвещенство епископът на град Ниш Йоан прочете приветствие от името на Сръбския патриарх Ириней. От името на Българския патриарх Неофит приветствие към участниците прочете Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. След откриването на конференцията всички участници се срещнаха с кмета на град Ниш г-н Зоран Перишич.

На 11 февруари започнаха заседанията с прочитане на приветствията и на първите доклади. В конференцията участваха православни християни, които заемат високи длъжности в държавните, местните и законодателните органи на властта, представители на 20 страни.

От църковна страна участваха Негово Високопреосвещенство митрополитът на Зимбабве и Ангола Серафим и Негово Преосвещенство Нишки епископ Йоан. В конференцията с доклади участваха и представители на Естонската православна църква към Московската патриаршия, на Православна църква в Полша, на Православната църква на Чешките и Словашките земи и на Православната църква в Македония.

На 12 февруари участниците в конференцията разгледаха гр. Ниш, посетиха катедралния храм и участваха в панихидата за жертвите, загинали при бягството от концентрационния лагер в гр. Ниш през 1942 г.

Преди отпътуването на участниците от Варна, на 13 февруари в Епархийския дом в гр. Ниш се състоя среща на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан с Негово Преосвещенство Нишки епископ Йоан. На срещата в топъл и открит братски разговор бяха разменени мнения за състоянието на църковния живот във Варненска и Великопреславска епархия и в Нишка епархия и бяха набелязани възможности за сътрудничество в различни области.

Епископ Йоан подари на гостите от Варна свои книги. На връщане участниците от Варна с благословението на епископ Йоан се поклониха в Суховския манастир, където бяха гостоприемно посрещнати от игумена на манастира о. Серафим и от братята монаси.

Текст: Борислав Аврамов

 

 

Снимки

Българско участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"Българско участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"Българско участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"Българско участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"Българско участие в Международна конференция на МОФ "Единство на православните народи"
« предишна новинаследваща новина »