ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи молебен по повод 1 година от неговата интронизация

23 февруари 2014 15:02, Софийска митрополия
Молебен

Днес, 23 февруари - Неделя Месопустна, в която Църквата напомня на вярващите за бъдещия праведен Христов съд и така ги подготвя за предстоящия Велик пост, Българската православна църква отбелязва и една година от патриаршеското служение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С празнична литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна честването на годишнината от интронизацията на Българския патриарх Неофит. Богослужбата бе оглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон - председател на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“, и заедно с него взеха участие храмовото духовенство и трима дякони.

Негово Светейшество патриарх Неофит бе тържествено посрещнат в храма от дълъг шпалир от софийски семинаристи и взе молитвено участие в литургията. Към него се присъединиха архиереи, членове на Светия Синод и епископи, които изпълняват послушания на територията на София.

По време на причастяването на духовенството с празнично слово за Неделя на Страшния съд към многобройните присъстващи се обърна свещеник Антоний Милушев от храмовото духовенство.

Патриаршеският хор под диригентството на доц. Димитър Димитров с вещина изпълняваше литургийните песнопения и допринасяше за молитвената и тържествена атмосфера в храма.

След литургията бе отслужен благодарствен молебен, предстояван лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Съборно да изпросят от Бога застъпничество за първосветителя на родната ни Църква, целия български народ и страната ни, заедно с патриарха се помолиха Техни Високопреосвещенства: Ловчански митрополит Гавриил, Доростолски митрополит Амвросий, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим; преосвещените Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод,Тивериополски епископ Тихон - председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, Деволски епископ Теодосий и Маркианополски еп. Константин, архимандрит Дионисий – началник отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, и.д. протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Мина Минчев - предстоятел на софийската митрополитска катедрала и член на Софийския епархийски съвет, десетки председатели на столични храмове и постоянните представители у нас на поместни църкви - на Руската патриаршия архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската патриаршия.

В края на последованието от името на членовете на Св. Синод на БПЦ поздравление и благопожелания по повод първата година на патриаршеското служение поднесе Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. С чувство на признателност и синовна обич той се обърна към Светейшия ни патриарх, като каза:

„Като се вглеждаме в съдбовните моменти от Вашия живот, ние се убеждаваме в действието на Всеблагия Промисъл Божий, който Ви призова към първосветителско служение във важно време от битието на нашата Църква. Година назад Вие получихте знаците на патриаршеското достойнство и като стояхте на това място пред лицето на Бога и цялата църковна Пълнота, Вие казахте: „Главното служение на Църквата в света е да събира разделените и ръзпръснати хора и да ги съединява в органическо и живо единство в Христа; патриархът е пазител на вътрешното единство на Църквата и заедно със своите събратя епископи - блюстител на чистота и вярата…“ Сега виждаме с какво усърдие носите възложения на Вас патриаршески кръст, колко разнообразно е Вашето служение и колко са плодотворни Вашите трудове… Времето, в което живеем е белязано от раздори и враждебност, затова ни е нужна преизобилна любов. Само чрез търпение, мъдрост, вяра и любов настъпва новият ден. Вие, Ваше Светейшество, винаги сте се стремял и се украсявате с тези добродетели, с плодовете на Светия Дух…“- каза в словото си митрополит Йоан и завърши с думи на най-искрени пожелания за крепост в духовното бодърстване, здраве и сили в Господа,“за да продължите да постоянствате в „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота, наставление и поучаване и постъпвайки така, да спасявате и себе си и ония, които Ви слушат“.

От своя страна патриарх Неофит благодари на събратята си архиереи за добрите им благопожелания, които приема като насърчение за служението му и каза още:

"Стоейки днес под купола на този величествен храм, у мен оживяват онези чувства, които обзеха душата ми преди една година, когато пристъпих тук за моята патриаршеска интронизация. Със страх и трепет приех тогава възложения ми от Бога и Църквата Христова кръст на патриаршеското служение; с надежда, че Бог – верен на обещанията Си, ще ме укрепява и наставлява в моята немощ; с убеждението, че църковното изпълнение – духовенство и богомолен народ, ще ме подкрепят със своите молитви към Бога и с трудовете си – всеки според своето звание и сили.

В ден като този нам подобава да благодарим. Да благодарим на Бога, че не ни е оставил; да благодарим на Вас, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, за братската подкрепа и за отговорното Ви архипастирско служение; на църковните служители - за усърдието, с което изпълняват своите задължения; на всички вас, братя и сестри - за ревността, с която носите църковния си дълг. Защото нас заедно ни е призовал Бог на служение и заедно съставляваме тялото на Църквата Христова. Всички нас Бог призовава „имаш ли служба, пребъдвай в службата; учител ли си, - в учението; наставник ли си, - наставлявай; дарител ли си, - дарувай простосърдечно; предстоятел ли си, - предстоявай с усърдие”, понеже „в едно тяло имаме много членове, ала всички членове вършат не една и съща работа”. Нека молим Бога и в предстоящите години да чувстваме Неговото живо присъствие в дни на радости и на страдания, да чувстваме Неговата милост, да устройваме живота на Църквата в съответствие с Неговата воля. Всемилостивият Бог да склони любовта Си към нас, да ни поддържа с крепката Си десница и ни преведе през горнилото на изпитанията на днешния ден. Нашата леност и недостойнство да не стават пречка за това, да се свети Неговото име и да бъде Неговата воля, както на небето, така и на земята“.

Патриархът отправи топла благодарност към изпълнилите храма духовенство и богомолен народ, патриаршеския хор и служителите, и даде първосветителското си благословение за мир и благоденствие на нашата Църква и народ.

След тържествената богослужба в храма архиереите, свещенството, гостите и софийски семинаристи се отправиха към Синодната палата. Там Негово Светейшество продължи да получава приветствия и цветя в приемния салон, където бе даден официален прием.

Текст и снимки: Весела Игнатова


 

 

Снимки

Празнична литургия Празнична литургия Празнична литургияТивериополският еп. ТихонСвещеник Антоний МилушевПротодякон Александър НешевТивериополският еп. ТихонНегово Светейшество патриарх Неофит Благодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаПатриаршеският смесен хорБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаНегово Светейшество патриарх Неофит Благодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаБлагодарствен молебен в патриаршеската катедралаВарненски и Великопреславски митрополит ЙоанПоздравление към Българския патриархПоздравление към Българския патриарх Варненски и Великопреславски митрополит ЙоанНегово Светейшество патриарх Неофит Патриаршеско словоПатриаршеско словоВ храмаНегово Светейшество патриарх Неофит Негово Светейшество патриарх НеофитПразник в патриаршеската катедралаЛовчански митрополит ГавриилНегово Светейшество патриарх НеофитСофийски семинаристиИзпращане на Негово Светейшество патриарх НеофитИзпращане на Негово Светейшество патриарх НеофитПаметна снимка пред храмаНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитКъм приемния салон в Синодната палатаВ приемния салон в Синодната палата Негово Светейшество патриарх НеофитАрхимандрит Филип поздравява  Негово Светейшество патриарх Неофит Архимандрит Филип поздравява Негово Светейшество патриарх НеофитАрхимандрит Филип поздравява Негово Светейшество патриарх НеофитСтавроф. ик.Нелуц Опря поздравява Негово Светейшество патриарх НеофитСтавроф. ик. Ангел Ангелов поздравява Негово Светейшество патриарх НеофитРекторът на СДС поздравява Негово Светейшество патриарх НеофитВ приемния салон в Синодната палатаНегово Светейшество патриарх Неофит В приемния салон в Синодната палата
« предишна новинаследваща новина »