ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощи на св. Йоан Рилски отново във Велико Търново

06 октомври 2009 20:26, Великотърновска митрополия
Частицата от светите мощи

След 540 години частица от мощите на великия български светец Йоан Рилски Чудотворец отново е в старата българска столица. Точно в 17,40 ч. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий пристигна в покрайнините на града, където го очакваше съпровождащ кортеж с полицейски патрул. След като премина през целия град, автомобилът с мощите спря на изпълнения с възторжени християни площад пред катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Предвождан от иконата на светеца и с благоговейно каждение, митрополит Григорий понесе мощехранителницата сред строения шпалир военни от Националния военен университет. Заедно със свещениците всички мощно запяха тропара на Рилския светец „Покаяния основание...”.

В препълнения от богомолци храм архиереят произнесе вдъхновено слово, в което изтъкна голямото значение на факта, че частица от мощите на националния ни закрилник отново е във Велико Търново. Владиката сподели своето вълнение и обяви, че ако Господ е благоволил, един ден тази немалка частица от светите мощи ще бъде вложена в престола на храм, посветен на името на св. Йоан Рилски.

Тази част е петата по ред, която преподобният пустинножител допуска да бъде отделена от мощите му. Известно е, че св. Йоан по Божие допущение проявява особена ревност за това кога и къде да пребивава нетленното му тяло след успението. В тази връзка Великотърновският митрополит припомни, че Господ строго наказва онези, които дръзват да похитят или унизят мощите на св. Йоан Рилски.

След като бяха поставени на отреденото място в центъра на катедралния храм, всички придошли поклонници имаха възможност да се поклонят и да се докоснат до свещената реликва. В същото време протече вечерното богослужение. Утре в Богородичния храм ще бъде отслужена и св. Литургия, по време на която мощите отново ще са изложени за поклонение.

На 19 октомври 2009 г., когато честваме преп. Йоан Рилски, митрополит Григорий ще отслужи св. Литургия в едноименния храм, разположен в кв. „Бичкиня”, гр. Габрово. Архиереят възнамерява да пренесе там мощите за празничния ден, за да могат габровци също да могат да изпросят благодатта, която осени днес престолния град Велико Търново.

Снимки: Николай Павлов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

В трепетно очакване...Автомобилът с мощите идва от магистралатаБлагословениеСпиране на площадаМощите, загънати в омофора отново са на търновска земя"Покаяния основание..."Лития към входа на храмаШпалирът "за почест" в очакване на светинятаЛитияИконата на преподобния рилски пустинникВход в храмаСлово на архиереяСвещеници от В.Търново и околията посрещат реликватаКатедралата се изпълни с богомолциПоставяне мощехранителницата в центъра на храмаВладиката се покланя пръвСлед него свещениците и всички християни

Аудио

Велико Търново

« предишна новинаследваща новина »