ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Синодално приветствие към патриарх Неофит по повод 1 година от интронизацията му

23 февруари 2014 19:25, Българска Патриаршия
Синодално приветствие към патриарх Неофит

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Молитвено като празнуваме деня на Вашето възшествие на българския патриаршески престол, с благодарност обръщаме към Вас нашия взор и сърца и просим – да приемете нашите топли и искрени поздравления от името на Светия Синод по повод първата годишнина от интронизацията Ви, заедно с пожеланията за дълги години живот и служение за благото на Българската православна църква.

Като се вглеждаме в съдбовните моменти от Вашия живот, ние се убеждаваме в действието на всеблагия Промисъл Божий, който Ви призова към първосветителско служение във важно време от битието на нашата Църква.

Година назад Вие получихте знаците на патриаршеското достойнство и като стояхте на това свято място пред лицето на Бога и цялата църковна пълнота, Вие казахте: „Главното служение на Църквата в света е да събира разделените и разпръснати хора и да ги съединява в органическо и живо единство в Христа. Патриархът е пазител на вътрешното единство на Църквата и заедно със събратята епископи – блюстител на чистотата на вярата. Неговата задача е да не допуска разномислията и разногласията да прерастват в раздори, неуредици, разколи и лъжеучения. Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата й неповторимост да намери своето място в църковния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия на Божия виноград”.

Сега ние виждаме с какво усърдие носите възложения на Вас патриаршески кръст, колко разнообразно е Вашето служение и колко плодотворни са Вашите трудове. Доказателство за това е и първото Ваше официално мирно посещение, което направихте в пределите на Вселенската патриаршия и срещата Ви с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, както и възглавената от Вас българска църковна делегация, която посети Руската православна църква по повод 1025 години от кръщението на Русия, в затвърждаване „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3).

Времето, в което живеем е белязано от раздори и враждебност, затова ни е нужна преизобилна любов. Само чрез търпение, мъдрост, вяра и любов настъпва новият ден. Вие, Ваше Светейшество, винаги сте се стремял и се украсявате с тези добродетели, с плодовете на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23), за да ни дадете достоен пример за подражание. Целият Ваш живот е посветен на Бога и Църквата, изпълнен с мъжествено следване на Господа, крепост на духа и ежедневно свидетелство за всепобеждаващата сила на Христовата любов.

Изпълнявам приятното поръчение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия да поднеса към Ваше Светейшество най-сърдечни и искрени пожелания за крепост в духовното бодърстване, здраве и сили в Господа, за да продължите да постоянствате в „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота... наставление и поучаване” (1 Тим. 4:12-13) и, постъпвайки така, да спасявате и себе си, и ония които Ви слушат.

На многая и благословеная лета, Святейший Владико!

~*~

Словото е произнесено от Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН в ПКСХП „Св. Александър Невски”, 23.02.2014 г.

 

Снимка: Весела Игнатова


 

 

« предишна новинаследваща новина »