ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклоническо пътуване на колектива на Синодалната свещоливница на Българската патриаршия - Илиенци по манастирите на Врачанска епархия

07 октомври 2009 10:25, Българска Патриаршия
Черепишки манастир

На 3 и 4 октомври с благословинието на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник работниците в Синодалната свещоливница на Българската патриаршия, водени от своя директор, г-н Иво Петрунов, посетиха манастирите във Врачанска епархия. Така и през тази година продължи благочестивата традиция, създадена от г-н Петрунов, всяка година съставът на свещоливницата да посещава светите обители в определена епархия.

Обиколката започна с Градешнишкия манастир "Св. Йоан Предтеча". Там поклонниците бяха посрещнати любезно от отец Иван, роден в Банско и ръкоположен за свещеник в София, който от няколко месеца обгрижва светата обител. Той им разказа за историята на манастира и им показа монастирската църква "Рождество на св. Йоан Предтеча", параклиса "Св. Йоан Рилски" и всички забележителности в монастира.

Следващият манастир, който групата посети, беше старият, хубав и много трудно откриваем Мътнишки манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотоворец", който подлежи на реставрация.

Последва посещение на наскоро обновения манастир, наричан "Свети Йоан - пусти", посветен на небесния покровител на българския народ св. Йоан Рилски. Там бяха посрещнати от отец Антоний, който със своята беседа за манастира и с прости, но съдържателни духовни съвети впечатли гостите на светата обител.

Последният манастир, посетен от служителите на Синодалната свещоливница в първия ден на поклонническото пътуване, беше Струпецкият манастир "Св. пророк Илия", наричан още "Тържишки манастир".

На следващия ден поклонниците разгледаха двете църкви в манастира - средновековната "Св. Николай Мирликийски", с впечатляващи стенописи, и новата - "Св. пророк Илия". Последва посещение в известния Черепишки манастир "Успение на Пресвета Богородица", за духовната стойност и красотата на който са писали не един и двама велики българи и чуждестранни пътешественици.

За да бъде пълна духовната радост на поклонниците, обиколката завърши с посещение на намиращия се по обратния път, вече в Софийска епархия, манастир "Седемте престола", посветен на Рождество Богородично, обгрижван от отец Константин.

Текст: Никола Петков
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Струпецки манастир

Аудио

Врачанска епархия

« предишна новинаследваща новина »