ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Енорийски центрове и неделни училища в София отвориха врати - обновено

08 октомври 2009 11:16, Софийска митрополия
Неделни училища в София

Енорийските центрове и неделните училища в София отвориха врати в началото на месец октомври с тържествени водосвети. През последните години в повечето от столичните храмове бяха развити различни форми на енорийска дейност: курсове за деца и възрастни, неделни училища, различни социални инициативи с постоянен и епизодичен характер.

В помощ на столичани, които биха искали да научат повече за православната вяра и да участват по-активно в църковния живот, предлагаме следната информация:

 

Eнорийският център “Покров Богородичен”

Създаден е преди 11 години и се намира в криптата на храм “Покров Богородичен – Всех скорбящих Радост”. Всяка година под ръководството на духовенството на храма в него се провеждат разнообразни църковно-образователни курсове, предназначени за всеки, желаещ да научи повече за православната вяра и живота в Църквата. Курсовете за възрастни включват катехизис /основни истини на вярата/, библейски курс, източно-църковно пеене, иконопис, стенопис и дърворезба. Заниманията се провеждат веднъж седмично от квалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в съответната област. През летните месеци се организират пленери и православни курсове в манастири.

Заниманията с деца включват вероучение, тригодишна школа по иконопис и музикални занимания за деца - от 6-месечни до 3-годишни. По време на училищните ваканции за по-големите се предлага православен градски лагер, в който с децата се провеждат занимания по вероучение, рисуват, пеят, играят в двора на църквата, посещават някои от софийските манастири. Енорийският център разполага с библиотека от около 2 000 заглавия православна и художествена литература. Дейността на центъра включва и подпомагане на деца, лишени от родителски грижи, както и на възрастни хора, изпаднали в затруднено положение. С особена благодарност се приемат дарения, парични и във вид на хранителни продукти, които се разпределят всеки месец между 40-50 човека в изключително тежко материално и здравословно положение /многодетни и самотни майки, сираци, хронично болни, хора с увреждания/. Енорийският център предоставя за ползване отлично оборудвани помещения, подходящи за провеждане на семинари и конференции с до 50 участници.

Повече информация за дейностите на Енорийския център "Покров Богородичен" и за предоставяните услуги може да се получи на адрес: София, ул." Г. Д. Зографина" №2 /зад хотел "Родина"/.

Енорийският център при храм „Св. Кирил и Методий” (до Женския пазар)

тази година откри неделно училище за деца. Материалът, който ще се изучава, включва запознаване с основните библейски събития и личности, както и подробно обяснение и тълкуване на православното литургийно последование. Целта е да се създаде у децата здрава ценностна система, която заедно с придобитите знания да помогне в изграждането им като облагородени в православието личности. Преподаватели са Гергана Шопова и Кирил Маринов – студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Занятията се провеждат от 12, 00 ч. в Енорийския център при храма.

Енорийският център при храм „Св. Кирил и Методий“ има богата история. Той е построен като салон с трапезария през 1928 г., а екстериорът му е в съвършена хармония с архитектурния стил на храма. Главен двигател на този проект е тогавашният председател на църковното настоятелство, свещ. Христо Балабанов, който е вдъхновил и откриването на безплатната ученическа трапезария при храма. Енорийският център става едно от водещите духовни средища в църковния живот на столицата. През годините той едновременно подпомага и реализира духовно-просветните, културните и социално-благотворителните проекти на храмовото духовенство и църковното настоятелство. В Енорийския център заработва създаденият още през 1910 г. просветно-благотворителен кръжок „Света Троица“, който се нагърбва с издирване и финансово подпомагане на крайно бедни и болни хора от цяла София. Две години след построяването му, под ръководството на протойерей Никифор п. Теофилов на 21 май 1930 г. се основава Православно християнско братство, което по-късно излъчва две нови православни организации: Железничарско християнско дружество „Св. Атанасий“ и Дружество за закрила на домашните помощнички „Св. Василий Велики“. Всички те в продължение на много години организират беседи, духовни концерти, летувания, поклоннически екскурзии, благотворителни акции, които оставят в общественото съзнание на столичани дълбоки следи на християнско благочестие.

Днес Енорийският център отново се възражда и е притегателно средище както за софиянци, така и за православни християни от цялата страна. Не спира потокът от хора, които желаят да се приобщят към дейностите, развивани в центъра. Тук работят: Школа по иконопис; Школа по църковна дърворезба; Енорийски издателски център за православна литература; Център за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ за православна просвета и противодействие на сектантството; Трапезария. В Енорийския център се провеждат образователни курсове по Православие; православни семинари и конференции; безплатни консултации по въпроси, свързани със сектантството; ежемесечни открити лекции за възрастни; ученически беседи, празници и викторини; концерти, изложби на православни книги, аудио- и видеоматериали, свещена утвар и църковни произведения на изкуството.

Към Руската църква "Св. Николай Чудотворец" е организирано неделно училище за деца, което активно функционира повече от десет години. Пръв учител в него е Иван Добрев, понастоящем свещенослужител на о. Крит. Училището започва да работи с една група от 5-6 деца. Заниманията се провеждат в криптата на храма, в стая, непосредствено до гроба на архиепископ Серафим Соболев. След усърдната работа на богослова г-жа Нина Живкова, която сега работи с децата, днес групите са 4, разделени по възраст, обхващащи от 4 до 18-годишни. Освен занятия по вероучение се провеждат и занимания по пеене и рисуване. Усилията на преподавателките са насочени към създаване на детски колектив, среда за творческо развитие на децата. Не само ограмотяване в православната вяра, а живот във вярата. С тържествен водосвет и молитва за преуспяване в преподаваното учение започна учебната година в Руската църква. Йеромонах Зотик, изпълняващ длъжността предстоятел на храма, благослови децата, препълнили криптата, и раздаде грамоти на тези, които със свои творби са участвали в международния фестивал „Славянский путь”, проведен в Троице-Сергиевата лавра. По повод откриването на учебната година ученици от трета група бяха подготвили представление, чийто сюжет, сценарий и декор бяха сами измислили и изработили. По стените и мебелите в стаята, където се провеждат заниманията, бе подредена фотоизложба, която разказваше за поклонническите пътувания на родители и деца от училището, както и за първия самостоятелен летен лагер, проведен в Батошевския манастир, сближил децата и показал им на практика как се живее в единство и любов.

Заниманията на неделното училище се провеждат по групи всяка събота от 10, 30 ч. до 16,30 ч. и неделя от 11,00 до 13, 00 ч.

В храм „Св. Седмочисленици” на 4 октомври храмовото духовенство и миряни отправиха молитви за здраве, дълголетие, укрепване на духовния живот в енорията и за преуспяване дейността на Енорийския център „Св. Горазд”. Предстоятелят на храма, ставр. иконом отец Николай Коцев, в своето кратко слово изрази надеждата за плодотворна дейност на Енорийския център и сподели, че тя се корени в здравите традиции, унаследени от миналото. От 20 години към храма има Неделно училище, в което се обучават деца и възрастни. До откриването на Енорийския център занятията са провеждани на втория етаж в сградата на ул. „Граф Игнатиев” № 50. От тази година има специално приготвено за нуждите на Енорийския център помещение на последния етаж. Енорийският център „Св. Горазд” е открит през ноември 2008 г. Създадени са условия за срещи и беседи след неделните служби. Беседите се редуват с прожекции на филми за свети места, чудеса и чудотворни икони. Поклонническите пътувания са утвърдена и наложена вече форма на енорийския живот. Всяка събота или неделя се извършват пътувания до близки и далечни манастири в страната. Една от поставените цели е обиколка на манастирите от Софийската Мала Света гора. За 14 октомври, Петковден, се организира пътуване до Чапърленския и до Годечкия манастир. Неделното училище при храм „Св. Седмочисленици” се ръководи от презвитера Валя Кантарджиева и провежда занятията с деца в неделя от 12,00 ч., а с възрастни от 11, 00 ч.

 

Енорийски център към старинен храм „Св. Петка”

На 4 октомври се откри новата учебна година и в неделното училище при Младежкия православен център към старинния храм “Св. Петка”. Младежкият православен център е създаден през 2007 г. и си е поставил за цел да осъществи културно- образователна програма, която включва неделно училище за деца и беседи за възрастни; към центъра е създадено издателство „Елеон”, което издава книги и месечното списание „Православна вяра”; организира курсове по интереси, от които активно работят компютърният и този по гръцки език, осъществяват се тематични изложби и поклоннически пътувания. Базата на младежкия център разполага с видеостена, компютърен клуб и не на последно място - с библиотека, която се ползва като читалня и заемна служба. Тази година деца на възраст от 10 до 16 години ще изучават Свещената история на Новия Завет и православната нравственост с преподавател г-жа Анула Христова всяка неделя от 14 часа. С желаещите ще бъдат провеждани и занимания по църковно пеене. Беседите за възрастни ще изнася предстоятелят на храма, протойерей Николай Николов, всяка неделя след светата Литургия.

Храм „Св. Параскева” на ул. "Раковска" провежда курсове по катехизис за възрастни. Лекциите се провеждат всяка неделя след светата Литургия, в административната сграда, която се намира в двора на църквата. Курса за придобиване на основни познания в православната вяра ръководи богословът г-ца Райна Стайковска. По актуални теми вземат участие лектори - гости от Богословския факултет към СУ. Храмовото духовенство предвижда тази година да организира фестивал на църковното пение.

Манастирът „Св. ап. Петър и и Павел” в с. Долни Лозен, Софийско, от тази година организира неделно училище за деца от 1 до 8 клас . Занятията ще се ръководат от бfгослов и ще се провеждат всяка събота от 13, 00 ч. в манастира.

На 4 октомври и неделното училище при храм "Преображение Господне" в кв. "Лозенец" проведе своето първо за тази учебна година занимание. Училището съществува от 2004 г. Сформирано е спонтанно поради необходимостта да се откликне на духовните потребности на миряните от енорията. Посещава се от младежи и хора на средна възраст. В началото е доста трудно поради липсата на място за провеждане на заниманията. Но сега, благодарение на усилията на предстоятеля протойерей Василий (Сарян) и църковното настоятелство, училището има собствена стая и разполага с много добра аудио-визуална техника. Лекциите се провеждат всеки неделен ден след светата Литургия от г-жа Миленка Йоцова, магистър-богослов. Разглеждат се теми от Стария и Новия Завет, тълкувание на евангелското четиво за деня и апостолския текст, запознаване с учението на светите отци и с тайнствата на Православната църква, като се обръща особено внимание на нравствените теми с актуална проблематика /напр. биоетика/. В програмата е заложено един път в месеца да се представят филми с православно съдържание. Организират се поклоннически пътувания. Желанието на храмовото духовенство и преподавателката е да се сформира и неделно училище за деца.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Неделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в СофияНеделни училища в София

Аудио

Енорийски центрове

« предишна новинаследваща новина »