ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С ДУХ И ТЯЛО – тържествено посрещане св. мощи на преподобна Петка в старинния храм "Св. Петка"

01 март 2014 16:07, Софийска митрополия
Частица от мощите на св. Петка

На 28 февруари точно в 18 ч. в столичния старинен митрополитски храм «Св. Петка» бе тържествено посрещната частица от св. мощи на преподобната неземна царица света Петка.

Обгърнала под своето застъпничество този притаен молитвен храм в центъра на нашата столица още от древния 13 век, света Параскева-Петка не оставяше нечута ни въздишка, ни вопъл възнесен към нея. Като майка към чеда, като любяща сестра към сестри тя поглеждаше към всеки от образа на чудотворната си икона. И по въжделенията на мнозина, в този ден тя положи своята блага ръка за благословение и освещение на вярващите не само духом, но и телом: частицата подарени на храма св. мощи е от пръстче на ръката й, съхраняващо се от 1925 г. във Видинска митрополия, а в последните години - в Лопушанския манастир.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Видинския митрополит Дометиан частицата бе дарена на храма от Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит и игумен на Лопушанския манастир, по призивите на председателя на църковното настоятелство на «Св. Петка» ик. Николай Николов.

«Частичката от вечността» бе официално посрещната и тържествено внесена в столичния храм и град от Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, заедно с председателя на храма, храмовото и софийско духовенство, и множество миряни. Св. мощи бяха положени в центъра на храма за поклонение. Последваха празнични богослужения – празнична вечерня, лития с мощите на преподобната околовръст на храма, петохлебие и Акатист на преп. Параскева-Петка. Сборен хор ангелогласно възпяваше светицата – застъпница и закрилница на православния подвижнически род.

«Св. Параскева не само духом, но и телом е вече тук с нас, в този храм, и всички ние се прекланяме пред нея. Да ни е честит този духовен бисер, както я назовава св. Евтимий», пожела протосингелът. «От днес с нас е всячески силата на св. Петка. И тази вечер, аз вярвам, че всички ние я почувствахме. ... Голяма е радостта ни, голяма е наградата ни. Столичният храм и столичният град имат своята светица не само духом, но и телом. Да се възрадваме!»

«Да викнем с думите на св. Евтимий: "Добре дошла, небесна гълъбице!» - призова отец-председателят многобройния вярващ народ, въпреки късния час, и добави: «Нека я призоваваме с чисти умове, чисти сърца и в чиста молитва! И с преголяма радост да останем в благодатта на тази вечер. Честито и на всички софиянци!»

Когато вратите на храма се затвориха, църковното настоятелство и служители поставиха мощехранителницата в проскинитария при чудотворния лик на преподобната. За възглавка на изящната малка рака служи тъмносиньо калъфче, стояло под главичката на св. Петка при мощите й в гр. Яш. То е подарък от Яшкия архиепископ.

На следващия ден, 1 март, бе отслужена и първата св. литургия в присъствието вече и телом на светицата.

«За тази светица имаме упованието и вярата, че е разстлала своя небесен и благословен покров не само над столичния ни град, но и над цялата ни държава. Сега имаме частицата от нейното тяло и нека я молим: този път, който ни предстои – на Четиридесетницата, да го извървим с достойнство и любов, и истинско покаяние. Така че в нашето битие преди всичко Бог да застане. Желая ви спасително духовно пътешествие през пустинята на този път, защото в неговия край блести чудната нощ на Възкресението», каза ик. Ангел Ангелов в своето слово към верния народ.

От името на храмовото настоятелство отец Николай Николов изказа своята благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и към отец-протосингела лично за благословението и възглавяването на службите по посрещането и въвеждането на светицата подвижница в нейния столичен дом – молитвено прибежище от векове на млади и стари, на болящи и благодарни, на търсещи и открили.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова и др.

 

 

Снимки

Внасяне на св. мощи в храмаВнасяне в храма на св. мощиВнасяне на св. мощи в храмаПразнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Частица от мощите на св. ПеткаПразнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Християнка допира дрехи до частицата св. мощи за благословение от св. ПеткаПразнична вечерня в храм "Св. Петка"На певницатаПразнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Акатист на св. ПеткаПразнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Празнична вечерня в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Проскинитарий на св. Петка в храмаЛитургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"На певницатаЛитургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"На певницатаИк. Николай НиколовЛитургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Митрополитският дякон Иван ПетковИк. Василий СарянПроскинитарий на св. Петка в храмаЛитургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"Литургия в храм "Св. Петка"ЛитияЛитияПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеОтец Христо ПрисадниковАкатист на св. ПеткаАкатист на св. ПеткаАкатист на св. ПеткаАкатист на св. ПеткаРаздаване на петохлебиеПред мощитеПроскинитарият след празничната вечерня"Частица от вечността"
« предишна новинаследваща новина »