ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

От 5 до 9 март в Истанбул ще се състои съвещание на предстоятелите на Поместните православни църкви

02 март 2014 14:29, Отдел "Връзки с обществеността"

В началото на януари 2014 г., в специално за случая изявление Константинополският патриарх Вартоломей отправи покана до предстоятелите на всички поместни православни църкви да се съберат в гр. Истанбул в началото на март, за да планират провеждането на Светия и Велик събор на Православната църква.

В отговор на тази покана от 5 до 9 март в Истанбул ще се състои Синаксис – събрание на предстоятелите на Поместните православни църкви, в което ще вземе участие и предстоятелят на БПЦ-БП Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. По решение на Св. Синод той ще бъде придружаван от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и главния секретар на Св. Синод - Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум.

Дневният ред на съвещанието на предстоятелите ще бъде уточнен в дните 3-5 март, преди самата среща, от специална комисия от представители на поместните православни църкви. От наша страна това ще бъде Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум.

По време на съвещанието на предстоятелите ще бъдат обсъдени ситуацията в Близкия изток, социалното неравенство в света, икуменическият диалог и процедурни въпроси по свикването на предстоящия Велик събор на Православната църква: къде и кога ще бъде свикан, как ще се излъчат участниците в него и какъв ще бъде броят им, как ще бъде председателстван Съборът и по какъв начин ще се взимат решенията – с мнозинство или с консенсус (в случая се има предвид "пълен консенсус", т.е. "единодушно съгласие" от страна на всяка една Поместна православна църква, бел.ред). На това съвещание се очаква да бъдат уточнени и темите, които ще бъдат разисквани на предстоящия Велик събор на Православната църква.

Събранието на предстоятелите на Поместните православни църкви от 5 до 9 март ще приключи с общо Комюнике.

От времето на Вселенските събори насам са се натрупали редица проблеми, които изискват съборно разрешаване от страна на сестрите поместни православни църкви. За първи път за свикването на Всеправославен събор сред съвременните поместни православни църкви се заговаря още в самото начало на ХХ в. Тогава в две окръжни писма (от 1902 и 1904 г.) Константинополският вселенски патриарх Йоаким ІІІ (1878-1884; 1901-1912) изразява необходимостта от активизиране на междуправославните връзки и контакти и съвместното решаване на назрелите по онова време въпроси и проблеми на Поместните православните църкви.

Първите конкретни инициативи за свикването на Всеправославен събор от ранга и с авторитета на Вселенските събори от Средновековието започват през 20-те години на ХХ век.

По време на повече от стогодишната „предистория” на Светия и Велик събор на Православната църква в хода на подготовката му и предсъборните разисквания, Православните църкви постепенно са разрешавали част от проблемите, набелязани за предстоящия Събор и са оставили за по-късно най-трудно решимите – тези за реда на прогласяването на автокефалия (самостойност, независимост на дадена Църква) и за единния Диптих (подредбата по старшинство на Поместните православни църкви), по които постигането на единодушно съгласие е трудно.

 

 

« предишна новинаследваща новина »