ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вечерня на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

02 март 2014 19:52, Софийска митрополия
Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"

„Вечерта на всеопрощението“ преди началото на Великия пост е едно от най-вълнуващите събития в живота на цялата ни църковна общност. В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ цялото църковно изпълнение – духовенство, църковни служители и миряни - се обърнаха един към друг с думите: “Простено - прости!”

Традицията да се извършва всеобщо опрощение между християните е продиктувана и утвърдена от текста на евангелското четиво, което се чете на св. Литургия в Неделя Сиропустна. Да поискаме прошка от онези, които сме обидили, и да дадем прошка на онези, които нас са огорчили - това е нашето духовно задължение в този период на равносметка, душевно очистване и молитвен труд, към които св. Църква мъдро ни призовава.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пристигна за началото на вечернята в софийския митрополитски храм, придружаван от епископите: Стобийски Наум - главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство при храм-паметника „Св. Александър Невски”, Маркианополски Константин и Деволски Теодосий.

Първойерархът на Българската църква бе тържествено посрещнат от десетки свещенослужители и стотици миряни. Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, заедно с храмовото духовенство отслужи полагащата се особена по своя ред вечерня, която се изпълнява през всички неделни вечери на Великия пост.

За умилителното покайно настроение на стотиците вярващи допринесе сборната група певци (духовници и църковни певци от цяла София), ръководени от протойерей Кирил Попов.

По време на изпълнението на първата самогласна стихира цветното храмово и свещеническо облачение бе подменено с черно (тъмно): на духовниците - епитрахил, стихар, орар; на храма - покривките на св. Престол, аналоите и проскинитариите. Така Църквата и чрез нашите външни сетива иска да ни напомня за настъпилия очистителен период, в който трябва да си припомним греховната ни същност и съзнаем собствените грехове.

Негово Светейшество в края на вечернята се обърна към преизпълнилите храма духовници и миряни и пръв поиска прошка от всички.

„Да простим е не по–леко, отколкото да молим за опрощение. Но този, който се кае искрено за греховете си, той може от дълбините на сърцето си да прости.

Ние непрестанно грешим пред Бога и пред нашите ближни… Винаги търсим оправдание и причина да се освободим от моралната отговорност за стореното от нас зло. Покаянието ни не бива да е само спомен за греха, а дълбоко сърдечно съкрушение с желание за обновление на живота, следвайки Спасителя.Това не е формално, епизодично събитие в годишния цикъл, а духовно състояние и житейски път“ -

каза в словото си патриархът. (Цялото слово може да чуете и видите на адрес:

&feature=youtu.be )

След благопожеланието за спасителен пост патриарх Неофит се поклони на олтарните икони и започна взаимното опрощение. Първи, след първоиерарха, пристъпиха епископите, а след това софийското духовенство, което бе дошло в пълнота от всички храмове, а след тях и миряните.

Лек, спасителен и благодатен пост си пожелаваха всички дошли вечерта на Сиропустна неделя в митрополитската катедрала, за да влязат заедно, със съборна молитва в дните на Великия пост.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров-Ата Дим
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"Вечерня на всеопрощението в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »