ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско слово на Неделя Сиропустна (на всеопрощението)

03 март 2014 07:48, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ЧЕСТНИ ОТЦИ, СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светата Православна Църква разкрива пред нас дверите на светата Четиридесетница и като любяща майка ни приканва към прошка и покаяние.

Да простим е не по-леко, отколкото да молим за опрощение. Но този, който се кае искрено за греховете си, той може от дълбините на сърцето си да прости.

Ние непрестанно грешим пред Бога и пред нашите ближни. Греховете ни са безчислени, винаги търсим оправдание и причина да се освободим от морална отговорност за стореното от нас зло.

Покаянието ни не бива да е само спомен за греха, а дълбоко сърдечно съкрушение с желание за обновление на живота, следвайки Спасителя. То не е формално, епизодично събитие в годишния цикъл, а духовно състояние и житейски път. Затова постоянно трябва да се разкайваме, защото не го ли сторим, оставаме подвластни на греха.

Човек инстинктивно търси светлината. Това налага безспирно да преодолява набезите на мрака, засенчващ морала на личността и тласкащ ни към греха.

Колкото по-силна е нашата духовна светлина, толкова по-ясно я виждаме и в сърцата на ближните си.

Свети апостол Павел ни съветва: „Бивайте един към другиго добри, състрадателни, прощавайки си един другиму, както и Бог ви прости в Христа” (Еф. 4:32). А Господ Иисус Христос ни поучава: „Прощавайте, и простени ще бъдете” (Лука. 6:37).

През време на Великия пост ние се каем за греховете си и не преставаме да молим Бога да ни опрости всичко, защото „Ако кажем, че нямаме грях, себе си мамим, и истината не е в нас” (1 Йоан. 1:8).

Като търсим Божието милосърдие, нека помним, че първо ние трябва да снизхождаме към немощите на ближните си и от сърце да им простим. Да не допускаме гордостта да властва в душите ни, защото „Бог се противи на горделиви, а на смирени дава благодат” (1 Петр. 5:5).

Братя и сестри,

Безценен дар е прошката. Тя е израз на непреходната любов и Божията Премъдрост. Велика е силата на покаянието. Чрез него благоразумният разбойник получи опрощение и наследи блажена вечност, гонителят на Христовите ученици стана изповедник на благата вест сред езичниците, а затъналата в греха блудница достигна висотата на светостта.

Възлюблени,

Всесърдечно моля високопреосвещените митрополити, преосвещените епископи, честните отци, монашествующите, сътрудниците в моето служение и всички вас за прошка, както и аз прощавам!

Нека примирени, с нелицемерна братска обич да встъпим в светата Четиридесетница и чрез пост, покаяние, искрени молитви и добротворство да се подготвим за посрещане на светлото Христово Възкресение.

Лек и спасителен пост!

~*~

Слово, произнесено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на Неделя Сиропустна - 02.03.2014 г. - при взаимното опрощаване на вечернята в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя”.

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх НеофитВ храмаНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »