ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник в Ловеч

03 март 2014 21:49, Ловчанска митрополия
3 март

В катедралния храм „Света Троица”, гр. Ловеч, след края на утринното великопостно богослужение Ловчанският митрополит Гавриил заедно с храмовото духовенство отслужи панихида за упокоение душите на всички православни християни, отдали живота си за освобождението на Отечеството, и благодарствен молебен.

Поднесени бяха венци и цветя пред малкия паметник в двора на храма, издигнат на мястото, където по време на освобождението на града от турците са били жестоко избити около 200 ловчалии.

Честването продължи в дъждовната мартенска вечер с тържествен ритуал на площада, носещ името на ловешкия войвода Тодор Кирков, обесен от поробителите на това място.

В края на своето обръщение по случай празника към гражданите и гостите на Ловеч, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил каза: „Да не забравяме, че Бог е Този, чрез Когото ние „живеем и се движим, и съществуваме” (Деян. 17:28), че всичко става по Негово съизволение, че свободата ни е дар от Бога, дар изстрадан и измолен вследствие воплите и молитвите на измъчения български народ. Свободата е Божи дар и ние трябва да сме благодарни за нея не само на Бога, но и на тези, чрез които Той е осъществил Своя промисъл и ни я е дарил. Амин”.

Източник: http://eparhia-lovech.com/

 

 

Снимки

3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март
« предишна новинаследваща новина »