ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ НА 75 ГОДИНИ

03 март 2014 23:16, Сливенска митрополия
Сливенски митрополит Йоаникий

На 2 март 2014 г. Сливенската епархийска църква тържествено отбеляза 75-годишния юбилей на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Сутринта в катедралния храм „Св. Димитър” митрополит Йоаникий в съслужение с протосингела на митрополията архимандрит Калист, членове на Епархийския съвет, архиерейски наместници и свещенослужители от цялата епархия отслужиха св. Божествена литургия, а след нея и благодарствен молебен за здраве и дълголетие на епархийския архиерей. Поздравление към юбиляра отправи архимандрит Калист. Катедралният храм бе препълнен с богомолен народ, който поздрави своя уважаван и обичан архиерей. След това в сградата на митрополията митрополит Йоаникий посрещна много гости, сред които и официални лица от Община Сливен.

Този благословен от Бога юбилей дава повод да припомним накратко епизоди от житейския път на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Митрополит Йоаникий (светско име Иван Георгиев Неделчев) е роден на 02.03.1939 г. в с. Пет могили, Новозагорска община, Сливенска област. След завършване на основно образование в родното си село той отправя стъпките си към Софийската духовна семинария, която по онова време бе интернирана в Черепишкия манастир, Врачанско, която завършва през 1958 г. с отличен успех. След отбиване на военната си служба през 1960 г. постъпва в Софийската духовна академия, а през 1961 г. приема монашество в Мъглижкия манастир с името ЙОАНИКИЙ. Като студент в Духовната академия последователно е ръкоположен за йеродякон и йеромонах.

Завършвайки Духовната академия, младият богослов йеромонах Йоаникий през 1964 г. заминава за Москва, където защитава аспирантура по Пастирско богословие в Московската духовна академия и се завръща в родината с научната степен „кандидат на богословските науки” (днес това се равнява на „доктор по богословие” – бел. ред.).

От 01.08.1966 г. започва духовната му дейност „Церкви и Отечеству на пользу”. До 02.10.1968 г. е протосингел на Сливенска митрополия, където получава и офикията „архимандрит”. От 1968 г. до 01.04.1972 г. е протосингел на Старозагорска митрополия. През този период (1970-1971 г.) е специализант в Старокатолическия богословски институт в Берн, Швейцария.

От 01.04.1972 г. архимандрит Йоаникий отново се завръща в гр. Сливен като протосингел, епископ и митрополит и вече 44 години служи безупречно на Сливенската епархийска църква. На 20.04.1975 г. в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София приема епископска хиротония с титлата „Велички”. На 23.03 1980 г. е избран от клира и народа на Сливенска епархия, а на 13. 04. 1980 г. е извършен каноническият избор за Сливенски митрополит.

В аналите на Сливенска епархия денят 23 март 1980 г. е паметен, защото клир и православен народ чрез своите епархийски избиратели единодушно избраха тогавашния Велички епископ Йоаникий за наследник на овдовелия Сливенски митрополитски престол.

Член 83 от Устава на Българската православна църква постановява Епархийският митрополит, като апостолски приемник, да има следните качества:

- Да е член на Българската православна църква. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий произхожда от дълбокорелигиозно и благочестиво християнско семейство и още от раждането си е причислен към светата Православната църква чрез светото тайнство Кръщение;

- Да има висше православно богословско образование. Високопреосвещеният митрополит е завършил Софийската духовна семинария и Софийска духовна академия. Защитил е научна степен “кандидат на богословските науки” в Московската духовна академия. Завършил е едногодишна специализация по богословие в гр. Берн – Швейцария;

- Да е прослужил в клира на Българската православна църква най-малко 10 години. След завършване на висшето си образование митрополит Йоаникий е служил от 1966 година до 1980 г. последователно като: протосингел на Сливенска митрополия, протосингел на Старозагорска митрополия и викарен епископ на Сливенския митрополит Никодим;

- Да се отличава с прави мисли върху православната вяра и точно съблюдаване на установения от светата Църква ред. Сливенският митрополит Йоаникий е известен сред църковните среди като един от най-подготвените богослови, особено в областта на светоотеческата литература и каноните на Православната църква. Неговите трудове по тези въпроси са водещи в църковната практика на Българската православна църква;

- Да е със здрав разум, добродетелен и благочестив живот и да се ползва с добро име сред обществото. Митрополит Йоаникий е изключително уравновесен и морален човек. Както в служебните, така и в частните си взаимоотношения той никога не взима емоционални и прибързани решения. Ползва се с обич, уважение и доверие сред клира, православното изпълнение и различните институции в епархията. Неговият кабинет никога не е затворен и не остава празен откъм посетители по различни духовни и обществени проблеми. При всяка среща митрополитът поучава и наставлява, стараейки се да изпълнява своя архипастирски дълг.

Всички тези качества, изискуеми от Устава на Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий притежава в пълна мяра и това го нарежда на първите места сред достойните български архиереи.

Припомняйки тези моменти от живота на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, ще си позволя да припомня няколко цитата от първото му отеческо програмно слово, озаглавено “Повели на архипастирския дълг”, произнесено на 19 април 1980 г. в катедралния храм “Св. Димитър“ в Сливен:

- “Дълготърпеливо ще благовестя словото Божие, неизменно и неотклонно ще направлявам поверените ми в Господа чада в здравото православно учение. Редовно в проповеди и беседи за истините на вярата ще увещавам и назидавам за поука и добродетелен живот.”

- “Благочинно ще извършвам Божиите тайнства, ще изпросвам и проповядвам Божията благодат, която е особено необходима в делото на спасението, за да живее постоянно Духът Божий в нас.”

- “По примера на св. ап. Павел ще бдя над работниците на Божията нива да не занемаряват дарбата, получена чрез тайнството свещенство, с любов ще поощрявам тяхното усърдие, ще разпалвам ревността им към Божия дом. Същевременно ще се пазя да не възлагам прибързано ръце, сам ще служа с чисто сърце, добра съвест и нелицемерна вяра, за да бъда образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота.”

- “Добросъвестно ще проявявам ревност по светите храмове и манастири, ще се грижа за тяхното благолепно поддържане, защото те са не само дом за молитва, но и свещена реликва на героично минало.”

Отбелязвайки 75-годишнината на нашия епархийски архиерей, следва да се запитаме: изпълнява ли дядо Йоаникий дадените преди 34 години обещания? ДА, СТАРАЕ СЕ ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВА! Да, защото през тези 34 години на митрополитско служение Сливенският митрополит Йоаникий е неуморен пастир и духовен ръководител и наставник на повереното му от Бога паство. Той е служил св. Литургия в почти всички православни храмове в Сливенска епархия и е произнесъл проповеди по различни поводи. Извършил е светото тайнство Кръщение над стотици желаещи да приемат православната вяра. Венчал е множество млади семейства и е благословил техния брак за съвместно благочестиво християнско съжителство. В грижата си за спасението на всяка една християнска душа от богодаруваната му епархия, и не само от нея, той написа повече от 15 книги, негови и преводни, някои от които, като “Православен катехизис”, „Наставления за духовен живот”, Покаяние и изповед“, “Въпроси при изповед“, се ползват като настолни книги от всеки православен християнин. Митрополитският дом е отворен за всеки, който има нужда от духовна просвета и напътствия. През тези 34 години митрополит Йоаникий е ръкоположил около 100 свещенослужители. В Сливенска епархия има 332 църкви и параклиси, над 100 от които са построени през последните 20 години. Почти всички църкви в епархията са отремонтирани и имат добър вид. Всичко това ни дава основание да констатираме успешно и плодотворно архиерейско служение.

Честит юбилей, Високопреосвещени Владико!

На многая, многая лета!

 

Текст: Вълкан Янев

 

 

« предишна новинаследваща новина »