ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Покайте се, защото се приближи царството Божие!” - Слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Неделя Сиропустна

04 март 2014 11:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Неделя на всеопрощението във Варна

„Ваше Високопреподобие, Ваши Високоблагоговейнства и Всеблагоговейнства, всечестни отци, обични в Господа братя и сестри!

Ето, че сме в навечерието на Великия пост в Неделя Сиропустна, когато всички ние си спомнихме за изгубения рай от страна на нашия праотец Адам. И тази болка ние изпитваме в душата си, защото малко или много сме наследници на този свети праотец. Но независимо от всичко Той, новият Адам, Господ Иисус Христос разпери Своите ръце и стана Изкупител на света, въпреки съгрешенията на Адама. Стана Нов Адам и се облече в плът, и тази тайна е велика. Велика е тайната на благочестието. Всички ние, чувствайки това и разсъждавайки върху своите действия, разбираме, че малко или много се уподобяваме на първия Адам, защото и ние след изкуплението и след разпятието Христово, вглеждайки се в разперените ръце на Спасителя, много пъти грешим и по много начини прогневяваме Бога и ставаме отново и отново отдалечаващи се от Него със своите страсти и похоти, със своята изключително голяма греховност, със своето безчувствие, със своите разпри, злоба, ненавист, караници и раздори, които ежечасно и ежеминутно свидетелстват за едно, че ние сме се отдалечили много от Бога.

И ето, тези минути са моментите, в които трябва да простим на нашия ближен всички прегрешения, които е сторил спрямо нас. И да помолим за прошка, и той да прости нашите съгрешения. Ние трябва да помолим за прошка първо Богочовека Христос. Защото много пъти Го разпъваме след Неговото доброволно разпятие с нашите грехове. Ние трябва да поискаме прошка от Пресвета Богородица, защото нейните молитви много могат пред нейния Син и ако тя се помоли пред Него за нас, то ние няма да бъдем отхвърлени от милостта Божия. Неслучайно един от великите светии, почти в съвременността, призоваваше всички християни да бъдат от сутринта в молитвата си като серафими, да бъдат в делата си като херувими, а в общението към човеците да бъдат ангели.

В крайна сметка всички днес сме събрани в това множество не заради друго, а защото разбираме, че само чрез Бога и Неговата истина можем да бъдем отново и отново примирени както помежду си, така и с Богочовека Христос. Защото проповедта на свети Йоан Кръстител не беше случайна - тя беше възвестяване на това: „Покайте се, защото се приближи царството Божие”, но и Господ Иисус Христос започна земната си проповед тъй: „Покайте се и вярвайте в Евангелието”. Това покаяние е безспорно, този велик покаен подвиг трябва да започне с очистване на сърцето. Но предвождан от великото всеопрощение, към което и сега пристъпяме. Защото няма по-велико действие на мир, на радост, на онова прекрасно чувство, което понякога ежеминутно изпитваме, макар и кратко, на онзи мир благодатен в Божия храм, особено когато сте примирени помежду си. За да можем да покажем нашия примирен живот на този, който е отвън размирен, за да можем да покажем примера на нашия живот като християни в общността. Винаги да можем да носим нашите немощи помежду си и да бъдем снизходителни към нашия ближен и той към себе си. И да можем да чувстваме онова, което Самият Христос изяви в Своя живот, а именно да приеме грешници, митари, блудници, разбойници не заради друго, а заради искреното им покаяние.

Настъпва един прекрасен период - на светата Четиридесетница, време особено благоприятно за нашето спасение. Затова аз в днешния ден, заставайки пред Вас с пълна съвест и ясно съзнание, измолвам прошка от Всеподателя Бога за всички мои волни и неволни съгрешения, от Божията майка, от светите ангели, от всечестния клир на Варненската и Великопреславска епархия, от блаженопочиналия и приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, с когото работихме определено време, и въпреки че тези хора, някои от тях не са сред нас, това не ни пречи сега тук на земята да си поискаме прошка, защото те са в царството Божие и са онези свидетели на нашия живот и със своите молитви ни спомагат.

Изпросвам сърдечна прошка от всички вас, обични в Господа братя и сестри, ако с дума, слово, дело, помисъл, волно или неволно, явно или скрито съм прегрешил пред вас и съм ви оскърбил и съм се държал грубо или пък съм допринесъл за смущаване на вашите души, аз моля за прошка, както и сърдечно прощавам на всички вас! И тъй като съм съвсем отскоро тук в длъжността и отговорността си, разбирам, че не без вашата помощ - на духовенството и на Божия народ - можем да продължим онова, което е вършено в месеците и годините назад и което е творено от нашите предци, нека да отхвърлим гордостта и самолюбието си, никога не е късно да паднем и това е напълно нормално, защото сме изменчиви човеци. По-важното е да можем да се изправим и да знаем как да се задържим изправени, и ако това ние не го сторваме, то напусто си върви нашият живот и ние сме чужди на Бога и сме далеч от Неговата истина.

В утрешния ден, първия ден на Великия пост, съвпадащ с 3–ти март, ще отбележим Националния празник на нашата родина, 136 години от Освобождението на България. Моля сърдечно всички вас за прошка, всечестни отци, искрено и вас, обичните в Господа братя и сестри, както и аз сърдечно и искрено прощавам на всеки всичко и моля да бъдем заедно с любовта в братска слога, както досега е било, за да се опознаваме, за да се възприемаме и да носим немощите си един другиму. Което е и апостолският призив, а пък и аз, знаейки че не съм идеален, най-малко пък имам правото да бъда различен и да не изпълня онова, което повелява светото Евангелие.

Лека и спасителна нощ, Божието благословение и Неговата милост да бъдат с всички вас! Амин”.

 

ВИДЕО с проповедта на митрополит Йоан можете да видите в:

https://www.youtube.com/watch?v=rbdTtW9xMQQ&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

Записал текста и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Неделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във ВарнаНеделя на всеопрощението във Варна
« предишна новинаследваща новина »