ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна Великият пост

03 март 2014 23:35, Софийска митрополия
В митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канон

„Помилуй мя, Боже, помилуй мя” - започна да призовава св. Църква от първия ден на Великия пост, подканяйки християните да преклоним глави и сърца в съкрушение пред Бога. За да се откъснем от ежедневните ни грижи и съзнаем собствената си немощ и греховност, Църквата е определила в тези дни да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, който у нас се изпълнява разделен на части.

Тази вечер в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено Велико повечерие и първа част от покайния канон на св. Андрей Критски. Съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения по време на поста, покайното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Маркианополски еп. Константин. Молитвено участие взеха храмовото духовенство, столични свещенослужители и голямо множество софиянци.

Умилителните песнопения на покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

В края на последованието еп. Константин се обърна към богомолците със слово, в което говори за смисъла на евангелските четива от подготвителните недели преди началото на Великия пост. „Св. Църква много мъдро от преди още четири седмици ни подготвя за този период с покайни молитви и песни, и с притчи - каза в словото си владиката. - Още в Неделята на митаря и фарисея ни се напомня каква трябва да бъде нашата молитва – скромна, с наведена глава пред Бога, с чувство за греховност като митаря, а не като фарисея, който казва: „Благодаря Ти, Господи, че не съм като него”.

Архиереят припомни образите на Блудния син, на Страшния съд и Неделята на прошката, като ясно поясни: "Прошката не е извинение! Прошката е едно дълбоко осъзнаване на греха, който сме сторили спрямо нашия брат или сестра, и виждайки в неговото лице Божието подобие, ние искрено съжаляваме за стореното и искаме Бог да ни прости и нашият събрат да ни прости! Защото как ще се молим Господ Бог да прощава на нас, когато ние не прощаваме на своите ближни! – каза още той и пожела: И така, от днес в пост и усилени молитви, и особено покаяние да продължим живота си, и очистени - да срещнем Господа в деня на Възкресението Му“.

В края на вечерното богослужение ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, изрази благодарност от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Негово Преосвещенство еп. Константин и призова християните особено през великопостните дни да бъдат редовни богомолци в храма - мястото за обща църковна молитва, която е спасителна и повдига покайния дух на всеки православен християнин в благоприятното време за спасение - Великия пост.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонДяконитеВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонВ митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена 1-ва част на Покайния канонСтавроф. ик. Ангел Ангелов
« предишна новинаследваща новина »