ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Сиропустна неделя духовниците и миряните в Русе поискаха и дадоха прошка

04 март 2014 21:19, Русенска митрополия
Неделя на всеопрощението

На 2 март, Неделя Сиропустна, св. Литургия в русенския катедрален храм „Света Троица” беше отслужена от ставр. ик. Минко Казаков и протодякон Кирил Синев.

Вечерта катедралният ни храм беше изпълнен с духовници и миряни от целия град, дошли, за да участват в последованието на специалната вечерня. Тя съдържа велик прокимен и проникновената молитва на св. Ефрем Сириец придружена от земни поклони.

В края на вечернята архим. д-р Виктор (Мутафов) се обърна към вярващите с проповед, в която изтъкна значението на покаянието, към което ни призовава св. Църква особено в началото на Великия пост. Телесният пост трябва да бъде придружен от практикуване на християнските добродетели. Пристъпвайки към Великия пост, християните трябва да страним от всякакви дела на „лицемерие и фарисейщина. Истинският пост изисква сърцето да се смекчи с любов и опрощение. Всеопрощението произтича от любовта към ближния, която е най-съвършеният духовен закон според Христовото благовестие: „Тази е моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих” (Йоан. 15:12). Истинският пост е свързан с молитвата. Но тя ще бъде чута от Бога, ако е предшествало опрощаване и примиряване с ближните, иначе трудът е напразен. Колкото и да са големи греховете и престъпленията, Бог е способен да ги прости, щом последва сърдечно съкрушение и искрено покаяние.

Св. Климент Охридски казва за поста: „Влизайки във великия четиридесетдневен свят пост, нека очистим душата и тялото си от нечисти помисли и дела. Всичко, каквото сме съгрешили през цялата година - било чрез раздор, било чрез блудство или лъжа, или с клетвонарушение, или с преяждане и пиянство, или чрез каквото и да е лошо дело - нека се приближим сега през тези постни дни да измием чрез чистота и пост, с молитви и със сълзи нашите прегрешения. Постът очиства и просветлява душата и тялото, възвежда на небето и ни прави равни на ангелите, приближава ни до Бога и ни въвежда в светия рай... От сърце правете добро, като давате милостиня на бедните” (Св. Климент Охридски, Слова и поучения. Прев. архим. д-р Атанасий Бончев, София 1970, стр. 271).

Истинският пост е велик подвиг за душата. Той е училище за благочестие и милосърдие. Не завършим ли с успех това училище, ние не можем да тръгнем по пътя на духовното съвършенство и светия живот”.

Всички духовници и християни в храма последователно си поискаха и дадоха прошка с думите „Простено - прости!”.

 

 

Снимки

Неделя на всеопрощението в РусеНеделя на всеопрощението в РусеНеделя на всеопрощението в РусеВход на вечернята
« предишна новинаследваща новина »