ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Третата статия от Великия покаен канон на св. Андрей Критски бе прочетена в храм "Св. св. Кирил и Методий"

06 март 2014 15:19, Софийска митрополия
Третата статия от Покайния канон на св. Андрей Критски

Във вглъбението на третата вечер от Великия пост Църквата чрез своето изпълнение продължи да пее Господу: "Помилуй мя, Боже, помилуй мя"..., помагайки на своите верни чеда в очистването на сърцата им чрез покаяние, богомислие и молитвен труд.

На 5 март 2014 г. в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе прочетена третата част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Множество свещенослужители и вярващи от цяла София заедно отправиха обща молитва към Бога, просейки от Него прошка за греховете си и духовни сили за великопостния подвиг.

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, третата част на Покайния канон бе прочетена от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон - предстоятел на ПКСХП "Св. Александър Невски". Съслужиха му свещ. Методий Корчев от храмовото духовенство, с благолепно молитвено пеене, дяконите д-р Петър Симеонов и Любомир Янъков и др. Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен” при Светия Синод, изразително изчете псалмите и покайно отправи полагащите се за вечерното последование молитви към Пресветата Троица. Те бяха братски подпомагани от Софийския свещенически хор, който заедно с присъединили се храмови псалти и миряни изпълни умилителните песнопения на канона, както и дълбокосъдържателните химни на Великото повечерие, под ръководството на своя диригент протойерей Кирил Попов.

В олтара съмолитстваха Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин, ик. Александър В. Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий", ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Василий Сарян - член на ВЦС и експерт в КПО при Св. Синод, софийският митрополитски дякон Иван Петков и др. А в кораба на храма с всички тях се молеха верните миряни, дошли в Божия дом с мирен и покаен дух, за да се обърнат заедно с епископа към своя Творец и Изкупител с думите: "Преди да дойде краят, дай ми като Човеколюбец опрощение на греховете ми...; дари ми сълзи на умиление...; Сам Ти, Спасителю, яви ми се и ме спаси"!

След многократно отправените молитви към Бога, Пресвета Богородица, св. Андрей Критски и преподобна Мария Египетска, Тивериополски епископ Тихон се обърна с топло слово към изпълнилите храма християни, в което каза: "Радост е за сърцето ми, че все още има вярващи, които вървят по този път към обновление, към очистване на душата в подготовка за св. Причастие, което ще приемем в събота... Още преди навлизането ни във Великия пост ние трябва да сме простили на всички за всичко. Сигурно осъзнавате, че нашите моления са за една голяма част от България и ако се замислите - на фона на цяла София, макар и шепа хора - вие сте солта на земята, за която казва Господ. Да си православен християнин е един тежък духовен труд. Но той е безсмислен, ако след него ние отново започваме да натрупваме ожесточение, празнословие, сквернословие", грешейки против своите ближни и против Бога... "Покажете се достойни за Негови съградители. Това е смисълът да се живее богоугодно. Не наричайте другите хора зли. Дръжте съвестта си будна и не гледайте какви са другите", но нека се вглеждаме в своите несъвършенства и да ги преодоляваме, за да благоугодим на Бога. И още: "Наш дълг е да помагаме на тези извън храма - да разберат, че не бива да считат молитвата и нашите молитви за излишни. Придобийте тази голяма сила, която ще ви направи истински Божии чеда!"

В отговор ставр. ик. Ангел Ангелов благодари за прочитането на третата статия на Великия покаен канон и за това, че владика Тихон "ни насити с благото си слово".

От своя страна епископ Тихон благодари на Маркианополски еп. Константин, на всички отци и на миряните за съмолението. Към последните той отправи искрените думи: "Не мислете, че не чувствах вашата молитва, макар и да бях с гръб към вас. Ние затова сме с гръб, защото предвождаме молитвата, а вие ни подкрепяте. Бог да ви благослови. Лека и спасителна вечер на всички!"

След приключването на богослужбата християните пристъпиха за благословение към архиереите и свещениците, отново целунаха храмовите икони на Спасителя, на Пресвета Богородица и св. Андрей Критски, и дълго общуваха в радостта на благоволението помежду си и на всеобщата решимост да надмогнат мъчителното иго на страстите си като се изпълнят с богоозаряващата Божия благодат, идваща към тези, които смирено и притихнало се молят, сърдечно се очистват, безусловно обичат и така непрестанно в Господа и за Господа живеят.

Боже наш, ороси ни с Твоята просвещаваща благодат и превърни душите ни от изсъхнала земя в цъфнала градина, та като преминем в подвизаване през благоприятното време на Великия пост, да Те посрещнем с духовни плодове, цветя и раззеленени клонки. И да не ти дадем предателска целувка като Юда, но да Те последваме до Кръста и до Гроба, от който струи светозарната победа на Твоето Възкресение! Амин.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Третата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТивериополският еп. ТихонТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТивериополският еп. ТихонТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТивериополският еп. ТихонТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей КритскиТретата статия от Покайния канон на св. Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »